Miljöchefen hoppas på statlig hjälp för sopsaneringen

Elva personer åtalas för miljöbrott i den stora sopskandalen runt företaget Think Pink. I Östhammar hoppas miljöchefen på statlig hjälp för att sanera soporna som ligger kvar i Dannemora.

Marie Forssten, Polisregion Bergslagen, åklagare Lise-Lotte Tegler, åklagare Anders Gustafsson och åklagare Linda Schön höll gemensam pressträff om åtalsbeslutet om grovt miljöbrott.

Marie Forssten, Polisregion Bergslagen, åklagare Lise-Lotte Tegler, åklagare Anders Gustafsson och åklagare Linda Schön höll gemensam pressträff om åtalsbeslutet om grovt miljöbrott.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Östhammar2023-12-28 16:30

På torsdagen kom till sist åtalet som förberetts sedan 2020. Fem personer åtalas för grovt miljöbrott, fem för brott av normalgraden och en för medhjälp i det största miljömålet i Sverige någonsin. I alla fall enligt polis och åklagare, som utrett härvan kring sopföretaget Think Pink.

Utredningen innefattar sophögarna som dumpats i Dannemora i Östhammars kommun och på en företagares mark i Uppsala kommun. 

undefined
Johan Nilsson är miljöchef i Östhammars kommun och hoppas på statlig hjälp med kostnaderna för saneringen av soporna som ligger kvar i Dannemora sedan 2020. Arkivbild.

Johan Nilsson, miljöchef i Östhammars kommun, välkomnar åtalet.

– Jättebra att det äntligen händer något. Förhoppningsvis kommer det en dom som kan ligga till grund för framtida skadestånd, så att vi kan få betalt för att frakta bort soporna som ligger i Dannemora, säger han.

Johan Nilsson räknar med att kommunen kan tvingas bistå ekonomiskt för att ta hand om soporna.

– Normalt sett är det markägaren som ska stå för det, men här rör det sig ju om ett miljöbrott. Bolaget hade sökt tillstånd hos kommunen för en viss mängd, men överskridit den.

Han hoppas att staten kan bidra eftersom det handlar om så många drabbade kommuner och stora pengar för att sanera marken.

– Kanske kan man hoppas på att Naturvårdsverket inrättar någon slags fond som man kan söka medel från, säger han.

Johan Nilsson tror att saneringen kommer kosta mer än den miljon som markägaren kalkylerat med från start.

– 5000 ton kräver minst 500 lastbilslass, sen ska någon ta emot avfallet och hantera det på ett lagligt och miljövänligt sätt. Det kommer kosta flera miljoner, säger han.

undefined
5000 ton sopor väntar på åtgärd i Dannemora. Här är den största högen av tre, som gruvbolaget nu tagit över ansvaret för.

Gruvbolaget vill ha bort soporna i god tid före gruvans återstart 2025. 

– Jag hoppas att det går vägen, men vi vet ju inte vart rättsprocessen tar vägen än, säger Johan Nilsson.

Har ni lärt er något av den här händelsen?

– Vi trodde att vi hade bra rutiner, men det är skrämmande lätt att vara kriminell i sopbranschen. Nu var vi tack och lov snabba med att stoppa transporterna, säger han och syftar på att Think Pinks dotterbolag som skötte transporterna till Dannemora var på väg att dumpa betydligt större mängder än de fått tillstånd för.

– I framtiden kommer vi titta betydligt noggrannare på de företag som ansöker om att få hantera sopor i vår kommun. Nu hoppas jag att det blir kännbara straff för de åtalade, så att andra kriminella blir avskräckta från att ens försöka, säger Johan Nilsson.

undefined
Åklagare Linda Schön, en av tre som arbetat med utredningen mot NMT Think Pink: "Det finns stora brottsvinster att hämta hem i den här typen av brott."

När det blir rättegång är inte klart, men när den väl hålls kommer 150 personer höras och förhandlingen kommer ta många veckor.

En av dem som åtalas för grovt miljöbrott är före detta vd:n för NMT Think Pink, Bella Nilsson. Hon nekar fortsatt till brott och menar att gripandet av henne och hennes exman i september 2020 satte igång hela processen eftersom företaget inte längre kunde arbeta för att ta hand om soporna.

Åklagarna menar å sin sida att avfallsföretaget satt i system att ta betalt för att hämta sopor hos bland annat byggföretag, ge sken av att de tänkte ta hand om dem, men sedan lämnat dem åt sitt öde.

– Det finns stora brottsvinster att hämta hem i den här typen av brott, säger senior åklagare Linda Schön.

Enligt polis och åklagare ökar sophanteringsbrotten, framför allt internationellt, men man tror att det även kommer bli vanligare i Sverige.

– Det är ett nytt modus, men vi har kontakter internationellt som ger oss mer kunskap om den här typen av brottslighet, säger Marie Forssten, tf chef för regionala utredningsenheten i polisregion Bergslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!