Miljardsatsning i Östhammar
På tisdagen presenterades mervärdesavtalet mellan Svensk Kärnbränslehantering och Östhammars och Oskarshamns kommuner. Det handlar om utvecklingssatsningar på sammanlagt två miljarder kronor. Och större delen hamnar i den kommun som inte får slutförvaret för använt kärnbränsle.
Det var tre nöjda kommunalråd i Östhammar som presenterade mervärdesavtalet mellan Svensk Kärnbränslehantering och dess ägare samt Östhammars och Oskarshamns kommuner på tisdagen. Det handlar om utvecklingssatsningar till ett värde av cirka två miljarder kronor.
- Vi är väldigt nöjda med uppgörelsen som vi menar skapar trygghet och stabilitet i våra fortsatta relationer med SKB. Två miljarder kronor är en ganska rejäl summa och 75 procent av detta hamnar i den kommun som inte väljs som plats för slutförvaret, 25 procent i den som väljs, sade kommunalrådet Jacob Spangenberg (C).
Det är kommunerna som tagit initiativet till en förhandling om mervärden. Grundtanken är att det inte ska finnas en vinnare och en förlorare när SKB tillkännager vilken kommun som får slutförvaret för använt kärnbränsle i juni månad i år.
Men några krav på nya simhallar och ålderdomshem har det inte handlat om. I stället har man valt satsningar som kan vara till gagn både för den kärntekniska industrin och respektive kommun.
- Det bästa med den här överenskommelsen är att största delen kommer till den kommun som inte får förvaret, då kan vi inte beskyllas för att vara köpta på något sätt, sade Margareta Widén Berggren (S).
Enligt Jacob Spangenberg (C) har det varit tuffa förhandlingar men kommunerna har aldrig hotat med att dra sig ur hela processen.
- Nej, men det är klart att vi har sett det här som en förutsättning för att gå vidare. Det har varit underförstått och att båda kommunerna har förhandlat gemensamt har varit en styrka.
Rent konkret innebär avtalet en särskild satsning på infrastruktur motsvarande 150 miljoner kronor i den kommun som inte får slutförvaret. För Östhammars kommun kan det handla om att förskottera Vägverkets investering i utbyggnaden av väg 288 sträckan Hov-Östhammar och fördjupa farleden in till hamnen i Hargshamn. Den kommun som får förvaret kan säkerligen räkna med liknande investeringar i alla fall.
Andra satsningar handlar om ett teknikcollege i samarbete med de tre gymnasieskolorna, Forsmarks skola, Wilhelm Haglund och Bruksgymnasiet. SKB kommer dessutom förlägga besökscentrum både i Forsmark och i Oskarshamn för att berätta om sin verksamhet.
Därutöver blir det satsningar på näringslivsutveckling i ett nytt bolag vid namn SKB-Kraft. Konceptet omfattar bland annat företagsrådgivning och det nya bolaget ska kunna utställa borgensåtaganden om maximalt 50 miljoner kronor.
En betydande del av SKB:s huvudkontor med 90 anställda flyttas till den kommun som får slutförvaret. En kapselfabrik för tillverkning av kapslar kan förläggas antingen till Oskarshamns eller Östhammars kommun.
SKB:s vd Claes Thegerström påpekar i ett pressmeddelande att företaget kommer att ha anläggningar kvar i båda kommunerna, oavsett var förvaret hamnar, och är beroende av att det finns tillgång till bland annat bra infrastruktur och kompetens.
- Genom att träffa denna överenskommelse vill vi tillsammans bidra till utvecklingen av de kommuner som tar ett stort ansvar i en nationellt viktig fråga och deras lokala näringsliv. Därmed stärker vi också förutsättningarna för våra och våra ägares verksamheter i dessa båda kommuner, säger han.
Fotnot: Formellt kommer avtalet att undertecknas efter fullmäktige 28 april. Satsningarna bekostas av SKB:s ägare, Vattenfall, Eon, Forsmarks Kraftgrupp och OKG Aktiebolag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!