Mer utbildning ska locka fler till vården

Utbildningsnivån bland anställda inom vården är för låg. Nu satsar Östhammars kommun på vidareutbildning för vårdbiträden.

I Östhammars kommun får vårdbiträden vidareutbildas.

I Östhammars kommun får vårdbiträden vidareutbildas.

Foto: Ida Persson

Östhammar2012-07-04 08:02

Bara hälften av de anställda inom vård och omsorg i Östhammars kommun har tillräcklig utbildning. Nu satsar kommunen på vidareutbildning för vårdbiträden.

På Prästkragens demensavdelning är det förmiddag och ett memory-spel är i gång. Doris Östberg är snart fyllda 90 år och vinner.
– De här två vill man ju inte paras ihop med, skämtar hon och syftar på det förlorande laget bestående av Monica Skarp och Gunni Karlsson.

Monica Skarp har jobbat på Olandsgårdens demensavdelning Prästkragen i Alunda i tio år. Nästa vår kan hon titulera sig undersköterska, tack vare kommunens nya utbildningssatsning.
– Först var jag nervös, det är minst 30 år sedan jag satt i skolbänken sist. Nu känns det jättekul att få plugga igen, man växer och breddar sig, säger Monica Skarp

Under två terminer har Monica Skarp läst upp sina kunskaper på arbetstid, samtidigt som hon jobbat halvtid på sitt vanliga jobb som vårdbiträde. Kurserna som ges av vuxenutbildningen i Gimo innehåller moment inom medicin, omvårdnad och etik.
– Mycket har man redan i sig, men jag saknade den medicinska biten. Nu har jag fyllt en massa kunskapsluckor och kan känna mig säkrare i min relation till boende och anhöriga, säger hon.

Det är socialtjänsten i Östhammars kommun har beslutat att alla nyanställda inom vården ha minst undersköterskeutbildning. Vidareutbildning av vårdbiträden genomförs sedan förra året i hela Östhammars kommun och finansieras med resurser från bland annat Omvårdnadslyftet. Innan utbildningen valideras de anställdas praktiska kunskaper och görs till en del i examen. Hittills har sex vårdbiträden genomgått utbildningen och till 2014 hoppas man ha utbildat 100 anställda inom kommunen.

Christina Hanson är vård- och omsorgschef i kommunen och ser ett allt större behov för vidareutbildning.
– Det är svårare att jobba inom vården i dag, det är fler äldre och fler svårt sjuka som kräver specialvård. Därför är det extra viktigt att ta vara på den praktiska kunskap som finns på våra vårdavdelningar, säger hon.

Bara nio elever anmäldes under våren till omvårdnadsprogrammet på Gimo Bruksgymnasium. Det är en betydligt lägre siffra än förra året och i landet har intresset för vårdutbildningar bland ungdomar sjunkit.
– Vi vill vara med och slåss för vårdjobben. Med hjälp av vidareutbildning kan vi höja statusen på vårdyrken och förhoppningsvis leder det till att fler unga vill utbilda sig till undersköterskor i framtiden, säger Christina Hanson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!