Mer svenskt på kommunens tallrikar

Östhammars kommun har tillsammans med sin köttleverantör bestämt att svenskt kött ska prioriteras under hösten. Initiativet ska korta slakteriköerna och hjälpa landets bönder.

Östhammars kommuns köttleverantör kommer under hösten att leverera mer svenskt kött än tidigare.

Östhammars kommuns köttleverantör kommer under hösten att leverera mer svenskt kött än tidigare.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Östhammar2018-08-17 08:00

I dag är mellan 70 och 80 procent av det kött som kommunen köper in producerat i Sverige. I det rådande avtalet med köttgrossisten Martin & Servera specificeras att köttdjuren ska födas upp under motsvarande svenska djurskyddsregler. Däremot är det inte möjligt att kräva att köttet ska komma från Sverige.

För att underlätta för landets lantbrukare, som drabbats hårt av sommarens torka, har tjänstemän på kommunen fört samtal med Martin och Servera för att öka andelen svenskt kött.

– I kontakterna mellan Östhammars kommun och Martin & Servera har vi sagt att svenskt kött ska prioriteras under hösten, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C).

Martin & Servera levererar kött till både restauranger och offentlig sektor – till ungefär hälften av landets 290 kommuner. Nu har företaget ökat antalet svenskproducerade djur som köps in och slaktas, från 30 till 45 i veckan.

– Sveriges lantbrukare är en otroligt viktig källa som förser oss med produkter. Om de har problem får även vi problem och på sikt får restauranger och våra kunder i offentlig sektor problem, säger Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera.

I dag är ungefär en tredjedel av Martin & Serveras kött producerat i Sverige, men nötköttet som går till offentlig sektor är större – ungefär två tredjedelar. Företaget har som mål att öka mängden svenskt kött ytterligare.

– Ja, absolut. Vi har i flera år haft ett samarbete med LRF där vi tillsammans jobbar för att öka andelen svenskt kött, säger Christina Gezelius.

Hon förklarar att allt fler kunder hörde av sig till Martin & Servera och vill hjälpa landets bönder genom att köpa mer kött från Sverige.

– Efterfrågan har ökat. Då blir det lättare att realisera en förändring, säger Christina Gezelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!