Mentorer peppar till plugg
Nu är det klart att ett nytt mentorsprogram ska införas för grundskoleelever i Alunda och Uppsala: - Syftet är peppa eleverna att plugga vidare efter gymnasiet, säger Gabriel Karlberg vid Individuell kunskapsutveckling, IKU.
- Vi har funderat på att starta ett mentorsprogram under flera år och nu när vi hade ekonomiska resurser för det slog vi till, säger Gabriel Karlberg vid IKU i Uppsala.
Mentorsprogrammet kommer att rikta sig till elever i åttan och nian på Stenhagenskolan och Gränbyskolan i Uppsala, Olandsskolan i Alunda, samt en skola i Umeå respektive Lund.
Alla elever kommer att få möjlighet att söka en mentor, men programmet riktar sig i första hand till ungdomar med invandrarbakgrund och elever som har lite svårare för sig i skolan. Tanken är att den som kanske inte har någon studietradition i hemmet ska få inspiration och hjälp med skolarbetet.
- Vi kommer jobba i mindre grupper, där eleverna ska kunna känna att de inte bli bedömda. De får inga betyg av mentorerna och de ska inte känna sig rädda för att ställa "dumma" frågor, säger Gabriel Karlberg.
Mentorerna är studenter som läser naturvetenskapliga ämnen på universitetet. Utöver att hjälpa eleverna med läxläsning i matte och naturvetenskap ska de också ta upp mjukare ämnen på träffarna. Det kan handla om allt från tips om hur man hittar ett spännande sommarjobb till diskussioner kring hur det är att vara ung i dag.
- Den sociala samvaron är också viktig i sammanhanget. Genom projektet kanske eleverna kan hitta nya förebilder, säger Gabriel Karlberg.
Mentorerna kommer att åka ut till respektive skola en gång i veckan efter lektionstid och verksamheten är helt frivillig för eleverna:
- Risken finns att det inte anses vara tillräckligt häftigt att medverka i ett sådant här program. Men erfarenheterna från liknande satsningar är att det fungerar riktigt bra, säger Gabriel Karlberg.
Mentorsprojektet finansieras av Myndigheten för skolutveckling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!