Kommunstyrelsen väntas inom kort besluta om sex åtgärder för att Östhammar ska bli en "mer öppen kommun". Målsättningen är att fler invånare ska känna att de har möjlighet att delta i kommunens utveckling.
Redan i höst är tanken att man ska skicka ut en informationsbroschyr till alla hushåll och man ska också börja med mer systematiska medborgardialoger.
Under 2022 är sedan planen att kommunen ska införa medborgarbudget. Drygt en miljon kronor är tänkt att avsättas för detta och går ut på att invånarna själva får ge förslag och besluta om vad kommunen ska satsa på.
– Tanken är att vi ska ha någon form av process, så öppen och demokratisk som möjligt, där medborgarna får besluta om medel till det de tycker är viktigt, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.
Medborgarbudget finns redan i exempelvis Uppsala och där fungerar det i stora drag så att medborgarna får lämna förslag fritt som invånarna sedan får rösta på. Kommunen går sedan igenom förslagen och räknar på vad varje förslag skulle kosta. Därefter blir det en ny omröstning utifrån hur mycket pengar som finns tillgängliga. Resultatet kan handla om allt från utegym och lekplatser till parkbänkar eller scenbyggen.
– Vi kommer att återkomma till exakt upplägg och finansiering senare, säger Jacob Spangenberg.
Under nästa år vill kommunen också inrätta en så kallad medborgarpanel och införa politikerkvällar en gång i månaden med olika teman. Kommunen räknar även in den fokusgrupp som ska bidra i utvecklingen av Alunda i satsningen. Dessutom ska man ta fram en strategi för ytterligare delaktighet och medborgardialog.
Kommunstyrelsen föreslår också för fullmäktige att besluta om att kommunen ska skriva under "deklarationen för en stark demokrati". Deklarationen går bland annat ut på att kommunen ska verka för att öka medvetenheten om det demokratiska systemet och de sex åtgärderna blir då en del i detta.
– Förr mobiliserade de politiska partierna många medlemmar och inom partierna slöts medborgare samman för att agera tillsammans. I dag är partiväsendet inte lika livskraftigt och det är svårt att hitta platser i lokalsamhället där politik och medborgare möts för dialog. Vi vet att många medborgare vill vara med och komma med åsikter och det vill vi bli bättre på att ta till vara och samtidigt öka förståelsen för hur beslutsprocessen faktiskt går till, säger Jacob Spangenberg.