Med broar som bevakning

Med två broar under bevakning och sammanlagt trettiotvå broöppningar under en och samma dag är det bråda dagar för brovakten i Älmsta. UNT fick följa med Daniel Eriksson på en rundtur ovan och under mark.

Brovakten Daniel Eriksson och Älmstabrön över Väddö kanal.

Brovakten Daniel Eriksson och Älmstabrön över Väddö kanal.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Östhammar2007-08-02 00:01
Hans arbetsrum skiljer sig på flera olika sätt från ett vanligt kontor. Förutom den vackra utsikten, har rummet såväl säng som kokvrå med tillhörande köksutrustning. Att det påminner om en liten lägenhet är inte så konstigt, brovakten är inte något vanligt nio till fem-jobb.
- Vi jobbar från sju på morgonen till tio på kvällen. Vi är tre som arbetar i skift, man jobbar tre dagar sen är man ledig två, säger Daniel Eriksson.

Trots att han sköter två broar, varav den ena via fyra skärmar på kontrollbordet, ligger den största delen av hans arbetsplats egentligen under markytan. För att kunna flytta den nära på tjugo långa meter vägdelen krävs ett stort maskineri, med stora kugghjul som med lätthet kan knäcka en kokosnöt och en enorm motvikt. Allt detta finns placerat under bron i en lokal som skulle kunna rymma ett tvåvåningshus och låter sig skötas av två små knappar. Med ett flertal tryckningar på samma knapp regleras broöppningen med signaler, vägbommar och själva bron. Med den andra knappen upprepas proceduren fast i omvänd ordning. Det hela ser förvånansvärt enkelt ut.
- Det går mer och mer åt det hållet att vem som helst ska kunna vara brovakt, man försöker göra tekniken enkel, förklarar Daniel Eriksson.

När klockan slår hel timme är det dags. Öppningen får ta max tio minuter och på den tiden kan hela tjugo båtar passera. Daniel Eriksson ställer sig vid kontrollbordet och spanar ut på båda sidor av bron där båtarna ligger och väntar. Han berättar att båtägare kan hamna fel och åka baklänges genom bron, men att olyckor är ovanliga.
- Det vanligaste felet är att de flesta båtarna är för långsamma, menar Daniel Eriksson.
- Man behöver inte vänta på att bron är öppen i fullt läge, utan kan åka när man känner att man kommer under. Det röda signalljuset innebär bara att bron rör sig, det fungerar inte som en stoppsignal.

Jobbet som brovakt är inget heltidsjobb. Säsongen sträcker sig från maj till oktober och under vinterhalvåret finns en jour som går att nå via telefon. Då arbetar Daniel Eriksson heltid som systemutvecklare och driver sitt eget företag. Han berättar att han kan vara rätt trött på brovaktandet när säsongen närmar sig sitt slut.
- Men sen är det roligt igen när man kommer tillbaka i maj. Det är kul med variationen, säger Daniel Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om