Matkontroller dyrt för småföretag

Kontrolltimmarna för livsmedelsverksamhet bestäms utifrån hur många portioner som serveras. Trots få timmar med matkontroller har Mellangården på Tvärnö nu tvingats lägga ner sin matservering. De har inte råd längre.

För Eva Medin Johansson blev avgifterna för höga.

För Eva Medin Johansson blev avgifterna för höga.

Foto: Ida Gustafsson

Östhammar2012-01-04 12:55

Runt ett hundratal av kommunens drygt 1 500 företag har sina verksamheter ute i skärgårdsmiljön och de är ofta säsongsbaserade. Ofta stuguthyrare erbjuder gästerna helpension. En verksamhet som kräver regelbunden tillsyn av kommunens livsmedelsinspektörer. En timmes kontroll kostade förra året 784 kronor och med årsskiftet höjdes avgiften till 975 kronor.

Mellangården på Tvärnö som erbjuder stuguthyrning till gäster under sommarmånaderna har fram tills nu även serverat middagar och fika. Eva Medin Johansson som driver företaget tillsammans med sin make har efter flera år med röda siffror i bokslutet nu beslutat sig för att lägga ner matverksamheten.
– För oss som är så små är kontrollavgiften omöjlig i förhållande till omsättningen. Jag satt och räknade på det och kom fram till att 35 procent av vår omsättning på att servera mat har gått till avgifterna. Det är för mycket.

Eva Medin Johansson har haft tre kontrolltimmar på livsmedelsverksamheten, vilket också är den minsta möjliga.
– För att få ett mindre antal timmar skulle vi få sluta servera den fisk som vi själva dragit upp eller servera kött från vår egen gård och i stället köra och köpa halvfabrikat som man inte riktigt vet vad det innehåller. Och man pratar i dag om den fina maten som lagas från grunden, säger hon.

Ulf Andersson som är näringslivschef i Östhammar har hört fler företagare än Mellangården på Tvärnö som känner att avgifterna för matkontroll är för höga.
– Jag tycker att det är bra att det engagerar fler i frågan. Vi vill ha folk som bor i skärgården och som har möjlighet att driva företag, säger han.
Med årsskiftet höjs kontrollavgiften med 191 kronor till och Ulf Andersson anser att avgiftsnivåerna måste preciseras så att kostnaden även passar mindre företag. Men att anpassa avgifterna efter verksamheternas högsäsong kan samhällsbyggnadschefen Virpi Lindfors inte ge besked om.
– Det är ingen fråga som ligger hos oss, vi tillämpar livsmedelsverkets vägledning rakt av, säger hon.

Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) som arbetar för en levande landsbygd tycker att reglerna är alltför fyrkantiga och tänker lyfta ärendet i riksdagen.
– Jag kommer att ställa frågan till jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) som talat sig varm om matlandet Sverige. Det borde vara rimligt att avgifterna har något slags koppling till omsättning, för att kunna erbjuda service och arbetstillfällen ute i skärgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!