Mathistoria är framtid i bruken

En serie historiska föreläsningar med mattema kommer att hållas i Österbybruks herrgård under våren. Först ut är Josephina Wesström-Juhlin, trädgårdsmästare på Lövstabruk. På onsdag berättar hon om odling och trädgårdsmästare i Lövsta och Österby bruk.

Östhammar2010-02-18 22:42
Maten och allt runt den är viktigt för turismen och landsbygdsutvecklingen. Därför har pengar från Leader, en del av EU:s landsbygdsprogram, gått till projektet Odling, mat och måltid som pågår under en treårsperiod.
Föreläsningarna i Österbybruk är en del av projektet vars första år just har utvärderats. Katarina Persson är keramiker och projektledare tillsammans med Christina Larsson.

Vad går projektet ut på?
- Vi vill hålla de här historiska platserna levande och visa hur man gjorde förr. En herrgård var ju som ett minisamhälle i sig, helt självförsörjande. Det här med lokal och småskalig produktion har ju blivit modernt igen, säger Katarina Persson.
Flera föreningar är involverade. Föreningen Nordsvenska hästen och Upplands Ardennerklubb har tränat sina hästar så att de kan dra jordbruksverktyg som Lantbruksmuseet rustat upp och gjort i ordning.
- I orangeriträdgården har de anlagt en 1800-talsdel med skiftesodling. I keramikverkstaden arbetar vi med att ta fram gamla typer av keramik för inläggning och uppläggning. Keramik som passar den historiska maten.
Den historiska förankringen har man hittat under det första året och samarbetet mellan de olika föreningarna har etablerats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!