Matlaget, som träffas varannan vecka i Alunda församlingshem, har funnits sedan våren 1994 och medlemmarna har med åren bytts ut och blivit fler. Tanken var först att gruppen, som leds av församlingens husmor Berit Lidén skulle bistå ortens änkemän med matlagningshjälp.
– En del har aldrig hållit på i köket. De som kommer in nu kan en del, men tidigare var det många som inte kunde någonting, berättar hon.
Hon står för recepten och inköpen, som bekostas av deltagarna själva. Innan köksarbetet tar form inleder matlaget med en fika, där de delar upp sig i arbetslag och går igenom recepten. På menyn denna dag står sillsmörgås, rotmos med fläsk och fruktkräm, som allt kommer att tillverkas från grunden.
– Tänk att ha levt ett helt liv utan att laga mat, då hamnar man i svårigheter. Nu är jag under typisk inlärning, säger Sture Andersson som varit med i två år.
Varmrätten har han för dagen, som han själv säger, lagt beslag på tillsammans med Alvar Svennebäck och Ernst Thieme och de skär kålrot och morötter för fulla muggar. Recepten är anpassade till fyra personer så först måste de själva räkna ut hur mycket morötter de behöver för de tolv som ska äta.
– Det är annorlunda här, mycket learning by doing som det heter. Egentligen är det en ganska bra metod, man är tvungen att fundera och grubbla själv och till slut kommer man på hur man ska göra. Om vi kommer i en kvalsituation då rycker Berit in och guidar oss så att vi kommer fram till ett lyckligt slut, säger Sture Andersson.
Vid köksön står Bernt Nilsson, Ove Eriksson och Svante Stenhall och fixar ihop röran till sillsmörgåsarna. De hackar lök och sill och små buketter av persilja knipsas av. Alla hjälps åt och det går undan, allt förbereds på en halvtimme. Sedan har de tid till en liten pratstund i soffan ute i matsalen.
– Det här är de viktigaste dagarna i månaden, de missar jag inte gärna, säger Sture Andersson.
Under årens lopp har alla män med matintressen letat sig till gruppen. Denna höst är det 14 farbröder som ses två gånger i månaden för att laga husmanskost.
– Men man går inte bara hit för att laga mat. Jag är änkeman sedan fem år tillbaka och vi har roligt och trevligt tillsammans, det är toppenviktigt, inflikar Allvar Svennebäck, som varit medlem i matlaget i tio år.