Mat-Tina på cirkusbesök

Mitt bland allt cirkusstök lagas det mat för fullt. För den osannolika synen står Tina Nordström, rikskänd TV-kock, som gjort ett stopp i Östhammar för sin nya TV-serie.

- Det är ett slit utan dess like! säger Tina Nordström som just nu reser runt och spelar in sitt nya matprogram.

- Det är ett slit utan dess like! säger Tina Nordström som just nu reser runt och spelar in sitt nya matprogram.

Foto: Staffan Claesson

Östhammar2005-07-06 00:00
Sömmerskan lagar ett draperi med paljetter. Ett barn sover sött i sin barnvagn i skuggan. Kameler, hästar, åsnor, zebror betar tillsammans i solen, sjölejonen simmar i sin bassäng och lamadjuren tuggar långsamt sitt hö. En tvättmaskin går ännu ett varv i en av vagnarna.
Det är eftermiddag på cirkusområdet i Östhammar.
Men i utkanterna av Cirkus Maximums uppbyggda lilla samhälle pågår sluttampen på en tv-inspelning. SVT och Tina Nordström spelar in höstens matlagningsprogram. Det blir en resa genom Sverige med nedslag på spännande platser där det även finns en vardag.

Avskilt och platt
- Östhammar passade bra geografiskt och cirkusplatsen lämpade sig för tv-inspelning — både avskilt och platt. Och så är det ju något speciellt med cirkus.
— Vi har gjort inslag med både clowner och sjölejontämjaren. Det är kul att berätta hur de lever och att de ibland kör varje dag i två månader. Det är ett slit utan dess like! säger Tina Nordström.
Även tv-teamet kan man säga lever cirkusliv. Fast då handlar det om att vara borta en vecka i stöten och bo på hotell. Den blå husvagnen är bara ett transportmedel.

Får mycket uppskattning
Gus Rosenthal på Cirkus Maximum bekräftar bilden av hårt arbete.
— Men alla jobbar mot ett och samma mål — föreställningen. Och vi får mycket uppskattning av publiken.
— Det är som med husvagnssemester eller golfare; folk som klarar av att gå in för en sak och göra det mycket.
En vanlig dag för de 57 cirkusarbetarna börjar klockan 06 med resa till nästa stad. Sedan arbetar de till klockan 15, vilar till cirka 18, innan de förbereder sig till föreställningen klockan 19. När föreställningen är klar halv tio packar de ihop. Sedan börjar cykeln om igen.

Gästerna fick smaka
När gästerna fick smaka den färdiglagade maten (ja, den lagades faktiskt på plats — från början till slut) höjdes lyriska röster över speciellt köttfärslimpan, inlindad i bacon och med kantarellfyllning. Det hade de utländska cirkusartisterna inte smakat förr.
— En glömd rätt som är väldigt lätt att göra, säger Tina Nordström.
Clownen Yanni och Alexandra Rossi har ingen hård diet att följa. Det är det nästan bara dansarna som har, säger de.

Svårt att hitta inspiration
Men hur blir matlagningen när man ständigt är på resande fot?
— Den är för oss som för normala människor. Inte för att vi reser utan för att det är svårt att hitta inspiration till en ny rätt varje dag, säger Yanni Rossi.
— Men när jag säger att jag måste handla, så menar jag att jag måste hålla ögonen öppna efter en matbutik. Det är ständigt nya butiker, säger Alexandra Rossi.
Nya butiker, nya platser, nya upplevelser.
I dag åker tv-teamet vidare till Västerås där de ska spela in program från Power Big Meet, världens största bilträff.
Cirkusen åker åt ett annat håll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om