Markköp ska rädda bygden

I Ekeby församling i Östhammars kommun bor drygt 500 personer. Det får gärna bli fler. Annars läggs skolan ner. Men för att få fler att flytta dit måste invånarna göra något själva. Annars händer inget.

Torvald Augustsson från Ekeby Bygdegårdsförening.

Torvald Augustsson från Ekeby Bygdegårdsförening.

Foto: Peo Österholm

Östhammar2010-02-18 10:00
Men snart kan det ske. Ekeby Bygdegårdsförening har under flera år försökt få till stånd ett köp av kommunal mark. Och i tisdags gick Östhammars kommunfullmäktige med på att sälja en fastighet till föreningen för 195 000 kronor. På fastigheten finns plats för 13 tomter.

Föreningens kassör Torvald Augustsson säger att det finns förfrågningar från folk som vill flytta hit. Men troligen behövs också en aktiv marknadsföring.
- Det finns en detaljplan och en VVS-utredning. Tomterna ligger centralt strax norr om Ekeby kyrka. Att bo här är perfekt, säger Augustsson, med rötter i Ekeby och som själv flyttat dit efter att tidigare ha bott i Stockholm.
Han talar gärna och länge om Ekebys fördelar och förnekar bestämt att affären gjorts för att tjäna pengar.
- Nära Uppsala, Arlanda och Forsmark. Vi gör den här affären främst för att få hit barn till skolan så att den får vara kvar.

Han tycker inte att kommunen motarbetar glesbygden men den gör heller inte mycket aktivt för den. När tomter säljs sker det mest nära tätorterna.
- Det är mest upp till oss själva att ta initiativ. Om vi inte gör något händer ingenting.
Är det en bygdegårds uppgift att bedriva lokaliseringspolitik?
- Absolut, säger Torvald Augustsson utan en sekunds tvekan. Det står till och med i föreningens stadgar att vi ska främja kulturell utveckling och dit hör väl skolan.

Augustsson pekar på kommunens skolutredning som han ser som ett hot mot den lokala skolan. Idag går 40 elever i Ekeby skola. Det skulle bli ett hårt slag mot församlingen om den lades ner och eleverna tvingas bussas till Alunda.
- Det är helt fel att ta bort glesbygdsskolorna.
I Ekeby fanns för inte så länge sedan affär, kiosk och postkontor. Skolan är det man har kvar.

Hur finansierar ni köpet?
- Vi har redan 195 000 kronor så det här innebär ingen ekonomisk risk för oss.
På 90-talet gjordes ett försök att bygga nya bostäder. Ett byggbolag ville bygga.
- Men det blev bara en grop, säger Torvald Augustsson. Den fick vi fylla igen för den var farlig för barnen.
Men ungefär samtidigt skedde något mycket positivt för Ekeby. 1993 byggdes bygdegården, församlingens samlingspunkt för en rad olika aktiviteter - också den är förstås ett helt och hållet lokalt initiativ. Och inte nedläggningshotad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om