Märket där viktiga gränser dragits
På tisdagen landade den svensk-finska gränskommissionen på Märket, det lilla skär genom vilket gränsen mellan de två länderna går. Uppdraget var att inspektera landgränsen för första gången på 25 år.
Den svensk-finska gränskommissionen åkte helikopter ut till ön och landade vid elvatiden på tisdagsförmiddagen.
- Det var strålande solsken men mycket hårda vindar, och vi fick besök av några sälar som tittade på oss, berättar projektledaren Stefan Gustafsson från lantmäteriet i Gävle.
Gränsinspektioner genomförs vart 25:e år av en gränskommission med medlemmar från de båda berörda länderna. Liknande inspektioner görs regelbundet i alla länder i Europa för att underhålla landgränserna.
- I grunden handlar det om att det inte ska uppstå någon konflikt. Det ska vara tydligt utmärkt var gränsen går så att alla vet vad som gäller, förklarar Stefan Gustafsson.
Slutet på mätningsarbete
Ordförande för den svensk-finska gränskommissionen är lantmäteriets generaldirektör i Sverige Stig Jönsson och hans motsvarighet i Finland Jarmo Ratia. Inspektionen på Märket markerar slutet på ett inmätningsarbete längs hela den svensk-finska gränsen som pågått under året. Det sker med hjälp av ny teknik och i enlighet med europeisk standard.
- Man kan säga att gränsen blir mer virtuell. De fysiska dubbar som stakat ut gränsen sedan tidigare finns kvar men kompletteras av allt fler exakt uppmätta koordinatpunkter som beskriver gränsens läge. Dessa uppgifter läggs in i vår databas.
Just gränsen genom Märket är speciell. Ursprungligen var det sagt att den skulle gå rakt över skäret. Men så uppförde Finland (som då tillhörde Ryssland) en fyr på platsen.
- Fyren byggdes där det var mest lämpligt och kom att ligga på den svenska delen av ön. Lösningen blev till sist att man gjorde en krumbukt på gränsen så att fyren skulle hamna på den finska sidan.
Sista dispyten
Diskussionen om landgränsen på Märket var den sista återstående gränsdispyten mellan Sverige och Finland. Problemet fick sin slutgiltiga lösning vid den förra inspektionen 1981—84, men några större stridigheter ledde den aldrig till.
- Det har varit diskussioner, men man har hållit det på en låg nivå. Jag tror inte att staterna har tvistat så mycket om det, säger Stefan Gustafsson.
Vid tisdagens inspektion konstaterades att gränsen på Märket var väl utmärkt och den kommer att ligga kvar på samma plats även i framtiden. Men när det gäller andra delar av den svensk-finska gränsen kan det bli förändringar.
- En stor del av landgränsen i norr går genom älvarna och i gamla traktat sägs att den ska löpa i djupfåran. Och eftersom djupfåran flyttar sig kommer den att skilja sig jämfört med den gräns som upprättades för 25 år sedan.
Sammanlagt tillbringade myndighetsrepresentanterna två och en halv timme på Märket innan det var dags att återvända till Mariehamn. Den ensligt belägna fyrplatsen får nu vänta i 25 år till på nästa besök av gränskommissionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!