Socialdemokraterna är ett av de partier som bidrar till mansdominansen på de högsta positionerna. Kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) har inte suttit med i partiets valberedning, men ser inget problem med situationen. Hon påpekar att S under mandatperioden 2002 till 2006 främst hade kvinnor i ledningen för de tunga nämnderna.
– Och nu har vi lika många kvinnor som män i nämnderna, om man tittar totalt sett.
Ser du ingen nackdel med att det främst är män som har de tyngsta uppdragen, medan kvinnorna oftare är ledamöter eller ersättare?
– Nej, det beror helt på hur man är som person. Vi har inte tittat enbart på kön, utan på ålder, erfarenhet och hur personerna skulle passa för ordförandeuppdraget och hur sammansättningen blir tillsammans med Centerpartiet. Ibland blir det mest män och ibland blir det mest kvinnor.
Moderaterna har främst valt män till uppdragen som andre vice ordförande i de olika nämnderna, vilket är den position som M får i egenskap av största oppositionsparti.
Pär-Olof Olsson (M) har suttit med i valberedningen. Han anser att det är ett bekymmer att hans parti inte har lyckats få fram fler kvinnor till de tyngsta uppdragen.
– Uppenbarligen har vi misslyckats. På något annat sätt kan jag inte se det när vi har en sådan snedvriden könsfördelning.
Pär-Olof Olsson säger att det finns få kvinnor och få yngre personer som är aktiva i partiet.
– De yngre kvinnor som finns har av olika skäl avböjt. Det här är en fråga som vi måste arbeta med.
Varför är det viktigt?
– Väljarna består till drygt hälften av kvinnor. Då vore det lämpligt att de förtroendevalda mötte det, säger Pär-Olof Olsson.
Inom Moderaterna har det framförts kritik för att kvinnliga politiker med lång erfarenhet inte fått tyngre uppdrag, bland annat i kommunstyrelsen och socialnämnden. Men Pär-Olof Olsson menar att det bara är skillnader på marginalen.
– Valberedningen har haft flera parametrar att ta hänsyn till. Vi har följt valresultatet där de politiker som stått högre upp på våra två vallistor har fått tyngre uppdrag.
Miljöpartiets gruppledare Linda Eskilsson är kritisk till de partier som främst gett de tyngsta uppdragen till manliga politiker.
– Jag tror att det finns kompetenta kvinnor både i S och i M för de tyngre positionerna.
Är kön viktigare än person?
– Nej, det tycker jag inte. Men män och kvinnor kan ha olika erfarenheter, och på sikt tror jag att kommunen missgynnas när man tappar ett perspektiv. Över huvud taget tycker jag att det har blivit mindre fokus på jämställdhetsfrågor i kommunen. Det förs ingen aktiv diskussion, säger Linda Eskilsson.