Manligt löneövertag ska åtgärdas

Utbildning, arbetsuppgifter, antal år i yrket eller ålder. Inget räcker för att förklara varför Östhammars manliga parkarbetare tjänar mer än kvinnliga barnskötare och elevassistenter. Det visar kommunens lönekartläggning och nu ska könsorättvisorna åtgärdas.

Östhammar2005-04-20 00:00
Förra året gjordes ingen lönekartläggning i Östhammars kommun. Syftet med kartläggningen är att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män och kommunen bröt därmed mot jämställdhetslagen. Personalchef Gun Klang pekade på Kommunalstrejken 2003 och de fördröjda löneförhandlingarna, samt resursbrist. I höstas lovades bot och bättring. Tillsammans med de fackliga organisationerna och avdelningscheferna skulle personalkontoret presentera en kartläggning i februari i år. Först i går blev den klar och presenterades för personalutskottet. Birgitta Kraft på kommunens personalkontor har granskat förhållandet mellan likvärdiga kvinnodominerade och mansdominerade grupper och slutsatsen är att det finns osakliga löneskillnader i fråga om tre yrkesgrupper.

1000 kronor mer
—De här yrkesgrupperna få likvärdiga poäng, men den ena gruppen har ändå högre lön, säger hon.
Det är den manligt dominerade gruppen park- och anläggningsarbetare som tjänar mer än de kvinnliga barnskötarna och elevassistenterna.
En manlig parkarbetare tjänar i snitt 1000 kronor mer än en kvinnlig barnskötare och nästan 2000 kronor mer än en kvinnlig elevassistent. Majoriteten av parkarbetarna har dock arbetat länge, men efter att ha tagit hänsyn till antal år i tjänst, återstår ändå 300 respektive 400 kronors skillnad.
—Den går inte att förklaras könsneutralt, säger Birgitta Kraft.
Personalutskottet beslutade i går därför att föreslå att kommunen över en treårsperiod ska rätta till de osakliga skillnaderna.

Kriterier viktas
Kartläggningen har genomförts efter modellen lönevågen, där kriterier som krav på kompetens, arbetsinsats, ansvarstagande och arbetsförhållanden vägs in i bedömningen. Kriterierna viktas också så att tillexempel arbetsmiljön får en större betydelse för fysiskt krävande yrken. Kommunalarbetarförbundets ordförande i Östhammar, Christina Haaga säger att en förklaring till löneskillnaderna är att parkarbetarna har tagit körkort för tunga fordon och att de då enligt avtalen får högre lön. Men det är inte skäl som räcker för att motivera lönegapet.
—Jag en känsla av att det handlar en del om manligt och kvinnligt, säger hon.
Andra kvinnodominerade grupper som släpar efter är ekonomibiträden, lokalvårdare och skolmatsalspersonal och där har Kommunal krävt att kommunen tar fram en strategi för att höja lönerna.

Fakta


Långt ner på jämställdhetsranking
Östhammar hamnade på 187:e plats bland landets 289 kommuner i Statistiska centralbyrån, SCB:s senaste jämställdhetsindex (2003). Placeringsmässigt innebär det visserligen en förbättring då kommunen de två föregående åren låg kring de 20 sämsta. För att en kommun ska vara jämställd krävs bland annat att skillnaden är liten mellan mäns och kvinnors utbildning och inkomst. Jämställdhetslagen säger att alla arbetsgivare som har minst tio arbetstagare varje år ska analysera löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdiga. Dessutom ska arbetsgivaren varje år upprätta en handlingsplan för jämställda löner och redovisa resultatet av kartläggningen. Enligt SCB:s har kvinnor i genomsnitt lägre lön än män i nio av våra tio vanligaste yrkesgrupper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om