Manlig dominans i Östhammars-M

Moderaterna i Östhammars kommun ser ut att bli mycket mansdominerat under den kommande mandatperioden. Partiets valberedning föreslår att nästan samtliga tunga M-poster i nämnder och styrelser innehas av män, vilket rönt intern kritik.

Östhammar2010-11-09 06:03

På tisdagskvällen beslutar fullmäktige vilka politiker som ska sitta i kommunstyrelsen. Inför sammanträdet tog Moderaterna vid ett möte i söndags kväll fram sina kandidater. Och det är en kontroversiell lista som valberedningen lagt fram.

Enligt källor till UNT kommer det nuvarande moderata kommunalrådet Anna-Lena Söderblom att fortsätta på posten enbart i 1,5 år, för att därefter ersättas av gruppledaren Lennart Owenius som ska sitta i 2,5 år.

Anna-Lena Söderblom fick dubbelt så många personkryss som Lennart Owenius. Ändå kommer han att ha det tyngsta M-uppdraget en längre tid.
– Jag har väl aldrig varit med om något liknande, säger en källa.

Uppgifter gör gällande att det hela bygger på en överenskommelse mellan de två ledande M-politikerna, som gick till val med varsin lista i höstas. Den alternativa M-listan fick nästan lika många röster som huvudlistan vilket gör att fem av partiets tio mandat i fullmäktige tillsätts från alternativlistan. I praktiken innebär det att Moderaterna blir ett mer mansdominerat parti än det annars skulle ha blivit.

Partiets valberedning har dessutom låtit valresultatet styra vilka som får de mest betydelsefulla uppdragen i nämnder och styrelser. Källor uppger att endast fyra av femton tunga moderata uppdrag kommer att innehas av kvinnor, och på sju av åtta vice ordförande-poster kommer det att sitta manliga M-politiker.
– Valberedningen har inte tagit någon hänsyn till kunskap och erfarenhet. Det handlar bara om maktpositionering, säger en person som är mycket kritisk till den sneda könsbalansen.

Pär-Olof Olsson, som är M-ordförande i kommunen och dessutom suttit med i valberedningen, vill inte kommentera vilka som har nominerats.
– Generellt kan jag säga att vi har ett problem med att det är för få aktiva kvinnor i partiet.

Men varför föreslås exempelvis Hans Norberg till ny andre vice ordförande i socialnämnden, i stället för Mona Lundin som dessutom har många års erfarenhet av socialnämndens arbete?
– Jag kommenterar inte valberedningens arbete på den nivån. Det jag kan säga är att alla tio personer som valts in i fullmäktige för Moderaterna har vi placerat på betydelsefulla poster.

Kunde ni inte ha frångått det för att få en bättre könsbalans?
– Vi valde att göra på det här sättet, säger Pär-Olof Olsson.

Trots ifrågasättanden från flera personer på M-mötet gjordes inga ändringar.
– Det var en förhållandevis lång debatt, men sedan enades vi om valberedningens förslag, säger Pär-Olof Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!