Många väljer gymnasium utanför Östhammar

Över hälften av alla elever i årskurs nio i Östhammars kommun söker till nästa läsår en utbildning på en gymnasieskola utanför den egna kommunen. Det kan få kännbara följder för Bruksgymnasiet i Gimo som är kommunens gymnasieskola.

Truls Rehnström och Björn Englesson.

Truls Rehnström och Björn Englesson.

Foto: Hans E Ericson

Östhammar2008-02-09 00:01
Ett program som hotas att läggas ner är energiprogrammet dit bara två elever sökt till hösten.
- Med färre elever som går här kan vi tvingas att skära ner både utbildningsprogram och varsla personal. Läget är allvarligt. Vi kommer att göra en analys nu i februari som vi sedan presenterar för barn- och utbildningsnämnden. Det är nämnden beslutar om några program läggs i malpåse säger Bruksgymnasiets rektor Christer Fernqvist.

Av de 320 niondeklassarna i Östhammars kommun har 155 elever sökt en gymnasieutbildning utanför den egna kommunen Östhammar. Det är ungefär hälften.
Christer Fernqvist är bekymrad över läget men har hoppets låga tänd:
- Jämfört med gymnasievalen förra året, inför höstterminen 2007, så är det faktiskt fyra procent fler elever som sökt till Bruksggymnasiet nu än då. Vi kan hoppas på att vissa ångrar de val som gjorts nu i februari så att de väljer oss när eleverna kan göra omval i maj, säger han och fortsätter:
- Eftersom Uppsala kommun, liksom andra kommuner, i första hand måste fylla sina program med kommunens egna elever innan de tar in elever från andra kommuner, kan det hända att elever från Östhammars kommun inte kommer in på linjer i Uppsala - och därmed ändå studerar i Östhammars kommun eftersom andra- eller tredjehandsvalet då blir aktuellt.

En tredje faktor som kan tala för att vissa elever som sökt sig utanför kommunen ändå till sista hamnar i Östhammars kommun tror Christer Fernqvist kan vara att de inte orkar med pendling eller att de inte trivs och byter skola under utbildningstiden.
Varför ska man söka Bruksgymnasiet?
- Vi har ju alla utbildningar, vi erbjuder en trygg miljö, har fina lokaler i en annorlunda skola byggt som i bruksmiljö och inte minst skickliga pedagoger och personal
Har Bruksgymnasiet och kommunen någon del i att elever väljer gymnasier i andra kommuner?

- Ja, självfallet. Vi kan säkert bli bättre på att marknadsföra oss och ligga mer rätt i tiden när det gäller utbildningsprogram. Vi måste ta reda på vad ungdomarna vill, vilka program vi ska satsa på. Men frågan varför man söker sig bortom kommunen är komplex. Storstan lockar och det finns ett enormt stort utbud där. Vilka program som är populära kan svänga från läsår till läsår.
I Tierps kommun har omkring 200 elever av cirka 300 i årskurs nio sökt en gymnasieutbildning utanför den egna kommunen, alltså en tredjedel.
Tidplan för gymnasieintagningen:
1 februari 2008: Sista dag att göra ansökan till gymnasieskolan.
I mitten av april 2008: Preliminärt intagningsbesked till alla sökande. Därefter öppnas webbsidan för omval.
15 maj 2008: Sista dag för att göra omval. 
I början av juli 2008: Slutligt intagningsbesked och besked om skolplacering.
27 juli 2008: Sista dag för att svara på intagningsbesked. Först därefter kan reservintagning påbörjas.
Augusti 2008:
Reservintagning till lediga platser och eventuell intagning av efteranmälda.
Källa: Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om