Många markaffärer klubbade

I ett klubbslag sålde Östhammars kommun en handfull fastigheter vid Lunda flygfält. Försäljningen som genomfördes på tisdagskvällens fullmäktige i Östhammar innebär att marken efter cirka 55 års tid återförs till de markägare som en gång ägde dessa.

Östhammar2008-11-11 22:36
I nästa beslut köpte kommunen fastigheten Ed 14:4 utanför Östhammar för 1,2 miljoner kronor av Kennet Pettersson. Eftersom Kennet Petterssons far heter Sune Pettersson (m), och är ledamot av fullmäktige lämnade Sune Pettersson den beslutande församlingen när frågan om Ed avgjordes för att undvika jävsförhållande.

Båda frågorna blev föremål för långa och stundtals heta debatter.
Hans Norberg (m), tycker kommunen gör en dålig affär som säljer fastigheterna vid Lunda flygfält och menar att det är fel av kommunen att sälja de fem fastigheterna.
- Det hade varit bättre att behålla markbitarna och fråga sig vad vi kan göra med dem. Lunda flygfält ligger i ett strategiskt läge mot både Uppsala och Stockholm och hade varit utmärkt som industrimark. Området hade kunnat bli ett av kommunens framtida industriområden. Det allmänna borde få gå före några fåtals intressen. Med ett industriområde hade vi kunnat dra hit företagare, sade Hans Norberg.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (c), försvarade beslutet med att marken återförs till dem som en gång ägde marken och att flygfältet under de tio närmaste åren kan användas för motorsport, flygverksamhet och idrott.
På mötet beslöt fullmäktige nämligen även att skriva ett 10-årsavtal med Alliansen för Lunda flygfält så att föreningen kan använda fältet för dessa användningsområden. Oppositionsrådet Margareta Widén-Berggren (s), tycker det är bra att det äntligen händer något så att markägarna får sina marker tillbaka:
- Äntligen får markägarna veta vad de kan använda marken till.

-Nu slipper de köra traktor över flygfältsbanan för att komma till sina egna marker, sade hon.
Det var på 1950-talet som staten la marken under sina fötter genom att öppna flygfält i Lunda. För cirka tio år sedan köpte kommunen flygfältet av Fortifikationsverket. Sedan dess har fältet använts för motorsport, flygverksamhet och idrott.
- Ett viktigt syfte när kommunen köpte marken var att återföra vissa markdelar till de rätta markägarna, sade Arno Unge (mp).
Birger Norén, Solidaritet och samverkan (sos), gick till angrepp mot kommunens köp av fastigheten Ed 14:4.

- Det här är en sjuk affär. Det mesta är skräpmark, området kan inte exploateras, vad kan den användas till. Dessutom har det skett en omedelbar hantering av affären mellan Kennet Pettersson och kommunen. Fastigheten var utannonserad av mäklare, men då blev det ingen visning. Men Pettersson gör en bra affär, sade Birger Norén som tycker det luktar lurt om uppgörelsen mellan Kennet Pettersson och kommunen.
Jacob Spangenberg förklarade att kommunen köper Ed 14:4 för att ha den som markreserv att planlägga för industriområde.
- Det är ingen sjuk affär. Kommunen använde förköpsrätten. Vi vill köpa närliggande mark så att ett större område skulle kunna planläggas som industriområde, förklarade kommunalrådet Anna-Lena Söderblom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om