Många dagverksamheter i Östhammar

Östhammars kommun har nio olika slags dagverksamheter för personer med funktionshinder. Arbetstagarna gör allt från att ge ut en tidning till att tillverka plånböcker, klippa gräs tvätta bilar och sköta kafé.

Kommunen har nio olika daghemsverksamheter för funktionshindrade. Jesper Pilgren arbetar i snickeriet.

Kommunen har nio olika daghemsverksamheter för funktionshindrade. Jesper Pilgren arbetar i snickeriet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Östhammar2006-10-21 00:01
Kokosbollar, skinksmörgåsar, läskflaskor och kanelbullar. Allt står prydligt uppställt bakom den inglasade disken. Josefin Ruukholm har de flesta priserna i huvudet och hon är snabb med att slå in siffrorna på kassaapparaten. Josefin har arbetat på Kafé Gläntan i flera år och hon trivs bra med att pyssla i kiosken och att prata med kunderna.
- Det känns skönt att vara här och träffa alla, säger hon.
Dagcenterverksamheten på Kafé Gläntan som bedrivs inne på Östhammars vårdcentrum har funnits sedan 1988.
- Den första tiden var vi lite spända på hur det skulle gå. En del kan ju tyvärr bli skrämda av funktionshindrade. Men det har gått väldigt bra och vi har blivit överösta av positiv respons från kunderna, säger Greta Björkman, handledare på Gläntan.

Uppgifter efter förmåga
I dag arbetar tre handledare och sex arbetstagare på kaféet. Arbetstagarna har olika uppgifter som anpassas efter deras egen förmåga. De breder smörgåsar, blandar till sallad, hämtar post, diskar, arbetar med källsortering och komposthantering, expedierar i kiosken, fyller på kaffe och ser till att allt är rent och snyggt på kaféet.
- Jag tror att det betyder mycket att det här är ett riktigt jobb. Arbetstagarna får känna att de verkligen är behövda, säger Greta Björkman.
Hans Johansson har arbetat på Gläntan sedan starten. Den här morgonen är han lite sen, men han kränger snabbt på sig förklädet och slänger i sig en ostfralla. Sedan ska han gå ned på de olika avdelningarna för att ordna med komposterna:
- Jag känner Anna-Karin och Anita och nästan alla på de olika avdelningarna, berättar han.

Har koll på det mesta
Greta Björkman säger att Hans är klippan i verksamheten. Han har koll på det mesta.
Men Kafé Gläntan är inte den enda dagligverksamheten i kommunen. Det finns alltså ytterligare åtta olika verksamheter där arbetstagarna gör allt från att ge ut en tidning till att tillverka plånböcker, klippa gräs och tvätta bilar.
Biltvätten ligger i bilprovningens gamla lokaler i Östhammar. Och det är många som vill få sin bil finputsad där; alla tiderna är bokade under lång tid framöver.
- Det här är en bra arbetsplats för det finns så mycket glädje bland arbetstagarna. Vårt problem är att vi skulle behöva fler som arbetar med biltvätten. Det blir svårt att få tiderna att räcka till, säger handledaren Nina Grundtman.

Fem års tid
Per Lundmark har arbetat på biltvätten i fem års tid, men även om det är mycket att göra i bland så tycker han om det. Han gillar att spola vatten över bilarna och putsa fönsterrutorna och så gillar han att hänga med Jesper Pilgren som arbetar i snickeriet som ligger vägg i vägg med biltvätten.
- Det där är nästan min tjej, säger Jesper och pekar på en gruppbild av innebandylaget som hänger på anslagstavlan i fikarummet.
Per ler och säger att han inte har någon tjej, men att han också kanske skulle ta och skaffa en.
Just nu arbetar 55 personer på de olika dagcentren i Östhammars kommun. De flesta slussas in i verksamheten efter gymnasiet. De som går särgymnasiet har möjlighet att göra praktik på olika dagligverksamheter för att känna sig fram var de trivs bäst.

Socialt betydelsefullt
- Tanken är att de ska kunna utveckla sina egna intressen och känna sig behövda. Sedan är det sociala väldigt betydelsefullt, att ha arbetskamrater och att ingå i en social gemenskap, säger Marina Oskarsson, enhetschef för dagligverksamheterna i Öst­hammar.
Kommunerna är skyldiga enligt lag att erbjuda sysselsättning för dem som har funktionshindren utvecklingsstörning, autism eller förvärvade hjärnskador. Lagen bygger på tanken om jämställdhet. Människor ska ha rätt att känna sig delaktiga i samhället, med eller utan funktionshinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om