"Man kan hindra att mobbning uppstår"

Sedan i höstas är Jenny Manfredsson, 25 år, nybliven skolkurator i Östhammars kommun. Hon har återvänt till sin barndoms hemtrakter där hon själv gick i skola, och att förebygga mobbning är en av de absolut viktigaste uppgifterna i det nya jobbet.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2008-02-20 01:02
Östhammars kommun har flera små och till synes idylliska skolor. Här finns både likabehandlingsplaner, antimobbningsgrupper och kompisstödjare. Och kommunen har inte fått en enda anmälan om kränkande behandling de senaste åren.
Betyder det att mobbning inte existerar?
- Om man förnekar att det finns blundar man lite för problemet. Jag tror att det förekommer på de flesta skolor i någon form, säger Jenny Manfredsson och berättar hur det var när hon själv gick i skola på Gräsö.
- Bland tjejer pågår ofta tyst mobbning. Man fryser ut varandra, det är blickar och suckar och man himlar med ögonen. Det var mycket att man intog en roll. Jag var väldigt blyg och blev alltid sist vald på gympan till exempel. Jag upplevde mig aldrig som mobbad men jag hade väl inte någon hög status i gruppen precis. Och det är nog de här erfarenheterna som har gjort att jag vill jobba med barn.

Jenny Manfredsson tror att orsakerna till mobbning ofta finns att hitta i ett dåligt gruppklimat. Barnen får snabbt sina specifika roller i klassen och på skolgården som det kan vara svårt att ta sig ur. Precis som det alltid finns informella ledare i en grupp finns det de som hamnar längst ned i hierarkin och riskerar att drabbas av mobbning.
- Det som gör att ett barn mobbar ett annat barn är nog flera faktorer. Det kan vara ett maktbehov, det kan grunda sig i en rädsla eller att man är avundsjuk på någon. Men det är nästan aldrig bara ett barn det handlar om och därför tycker jag det är viktigt att jobba med hela gruppen.
Genom samtal i klasserna vill hon få barnen att fundera över hur man är en bra kompis och hur det känns att bli utsatt. Men också rusta dem för att stå emot grupptrycket.
- Jag tror det är jättebra att tidigt prata om hur viktigt det är att våga säga att det här är inte okej. Att det kan vara något modigt.

För visst går det att förbättra situationen för många barn.
- Ja, det vill jag tro. Även om det inte går att förhindra alla kränkningar tror jag att man kan hindra att mobbning uppstår i många fall.
Men då krävs det vuxna som har tid och ork att lyssna och det är en bristvara i dagens samhälle. Som skolkurator är Jenny Manfredsson ensam om ca 600 barn på fem skolor, Öregrund, Gräsö, Snesslinge, Kristinelund- och Edsskolan. Och de lärare som finns närmast barnen har ofta ett tungt jobb med många uppgifter som ska hinnas med.
En lösning skulle kunna vara ett större engagemang från alla parter där även vuxna utanför skolan spelar en roll.
- Att skapa en allians mellan skola och hem är nog viktigt så att alla får en chans att fundera över hur man kan gå ihop och göra så att det blir bra runt Kalle och Lisa till exempel. Men sedan behöver barnen också känna att alla vuxna på skolan är trygga förebilder som de kan vända sig till oavsett vad som händer. Ett barn ska aldrig behöva känna sig ensamt.

För barn som utsätts för allvarlig mobbning kan drabbas hårt.
- Det får ofta väldigt dramatiska konsekvenser. Man tror att man inte duger och det kan ta hela livet att lära sig leva med det och återfå en positiv självbild.
SERIE: Om mobbning i skolan, del 3 av 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!