Man död efter olyckan på Forsmark

Den man som skadades i fredags i en arbetsplatsolycka på Forsmarks kärnkraftverk har avlidit. "Vi är en arbetsplats i sorg", säger Forsmarks presschef.

Sent på fredagsförmiddagen inträffade en olycka på Forsmarks kärnkraftverk. En man har nu avlidit.

Sent på fredagsförmiddagen inträffade en olycka på Forsmarks kärnkraftverk. En man har nu avlidit.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2024-09-24 13:44

Det uppger P4 Uppland. Mannen är i 25-årsåldern och skadades allvarligt i olyckan som inträffade på fredagsförmiddagen

Olyckan ska enligt vad Forsmark tidigare uppgett ha inträffat i samband med svetsarbete och mannen fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Anhöriga ska vara underrättade.

Efter händelsen stoppades liknande arbeten på Forsmark 3 och olycksplatsen spärrades av. Polis har varit på plats på kärnkraftverket både under helgen och inledningen av den här veckan.

Det är en märkbart tagen Johanna Blavier, presschef på Forsmark, som på tisdagseftermiddagen kommenterar dödsfallet.

– Vi är en arbetsplats i sorg och våra tankar går nu till den avlidnes anhöriga, samtidigt som vi gör vårt bästa för att ta hand om varandra, säger Johanna Blavier.

Det är fortfarande oklart exakt hur olyckan ska ha gått till.

undefined
"Det är en oerhört tragisk händelse och mina tankar går till medarbetarens närmaste familj och samtliga kolleger" säger Björn Linde, vd på Forsmark.

– Vårt fokus nu ligger på att ta hand om varandra. Detta påverkar oss alla. Jag har förståelse för att det finns många frågor om händelseförloppet. I nuläget kan jag inte uttala mig om det, i väntan på pågående utredningar. Vi bistår polisen och Arbetsmiljöverket i deras arbete och vi har även inlett en utredning för att få svar på de frågor vi har, säger Björn Linde, vd för Forsmark i ett pressmeddelande.

När den nya arbetsveckan började på kärnkraftverket samlades närmast berörd personal för krisstöd i den drabbade arbetsgruppen.

En krisstödsgrupp finns tillgänglig för alla medarbetare som har behov av stöd. Den kommer finnas tillgänglig så länge det finns behov.

Som UNT tidigare berättat larmades polis om olyckan först sex timmar efter att olyckan inträffat.

– Vi kom in ganska sent i det här av någon okänd anledning. Något har skett som inte är helt enligt rutin, sade Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson hos polisen till UNT i helgen.

undefined
Olyckan inträffade i samband med det årliga underhållet på Forsmark 3.

Forsmark har svarat att det finns upparbetade rutiner kring arbetsplatsolyckor och att i det här fallet larmades ambulans först. Om man brustit i några rutiner kan man inte svara på i nuläget.

Olyckan inträffade på Forsmark 3 som just nu är avställd för den årliga revisionen. Samma dag som olyckan ägde rum meddelade Forsmark av revisionen av reaktor 3 förlängts till den 28 oktober. Förlängningen ska dock inte ha något samband med olyckan utan att arbeten med lågtrycksturbinerna dragit ut på tiden.

Forsmark har cirka 1 200 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!