Maktkamp i Moderaterna i Östhammar

En intern maktkamp står för dörren när Moderaterna i Östhammars kommun går till val med två listor i höst. Lennart Owenius har utmanat Anna-Lena Söderblom om att vara partiets förstanamn.

Östhammar2010-03-28 22:00

Som UNT nämnt i korthet kommer det att finnas två M-listor i höstens kommunval i Östhammar. Huvudlistan grundar sig på vinterns provval och där står kommunalrådet Anna-Lena Söderbloms namn högst upp, följt av Pär-Olof Olsson och Lennart Owenius. På den spränglista som en minoritet på 13 personer med stöd av stadgarna fick igenom vid nomineringsstämman nyligen återfinns Lennart Owenius i topp. Därefter kommer Gunilla Delwall, Hans Norberg och Reinhold Delwall.

Anna-Lena Söderblom ser den alternativa listan som ett uttryck för missnöje bland vissa M-politiker som inte fått den placering de önskat i provvalet. Men Lennart Owenius ställer inte upp på den beskrivningen.
— Provvalet är rådgivande och inte mer. När 70 personer röstar, varav rätt många plötsligt blir medlemmar inför provvalet och sedan försvinner, känns det inte trovärdigt för mig. Då är det bättre att väljarna får avgöra i höst.
Moderaterna har i dag nio platser i fullmäktige. Om många väljare lägger den alternativa M-listan i valkuvertet den 19 september kan det påverka vilka politiker som får ta plats i fullmäktige. Lennart Owenius tycker att man ska ha respekt för dem som jobbat länge inom partiet och vill fortsätta vara aktiva i fullmäktige.
— De som är unga får stå på ersättarplats för att växa in i verksamheten.

65-årige Hans Norberg, som är M-ordförande i Östhammars kommun, var den som lade fram förslaget om en alternativ lista på stämman. Han är också en av dem som ligger bra till för att få en plats i fullmäktige om spränglistan går hem hos väljarna.
Räcker det inte med att väljarna kan sätta ett kryss på sin favoritkandidat?
— Så kan man tycka, men fortfarande är det inte många väljare som kryssar. Majoriteten lämnar bara in valsedeln som den är, säger Hans Norberg.
Flera M-politiker återfinns på båda listor, dock inte alla. En av dem som avstått från att ha med sitt namn på den alternativa listan är Pär-Olof Olsson. Han anser att det var helt förkastligt att lägga fram förslaget om en särlista sent på stämman när många redan gått hem.
— Det här splittrar partiet och jag ser inga fördelar. Man måste ha respekt för demokratin och medlemmarnas önskan. Här är det 13 personer, eller tio procent av medlemmarna, som haft en annan uppfattning.

Ger det inte ökad valfrihet åt M-väljarna med två listor?— Nej, jag ser det som en ren kupp för att lyfta fram personer som gjort ett dåligt provval. Tre av de fyra som toppar spränglistan har placerat sig relativt dåligt i vårt provval, säger Pär-Olof Olsson.
Hans Norberg bestrider att det handlat om en kupp.
— Det är medlemsdemokrati fullt ut som råder och vi har följt vår interna lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!