Majoriteten i Östhammar klar
Nu är det klart att det blir de borgerliga partierna och miljöpartiet som ska styra Östhammar. På torsdagen visade de nya makthavarna upp sig för pressen och de tidigare bråken var så gott som bortglömda.
- Jag kan säga att det bara var några timmar från att det skulle ha blivit ett annat styre i Östhammar, säger Reinhold Delwall (m).
Men småpartierna ändrade sig och senare på tisdagskvällen när de största partierna hade avslutat sina samtal framförde folkpartiet, Borgerligt alternativ, kristdemokraterna och miljöpartiet sin nya ståndpunkt:
- Vi tyckte helt enkelt att det var viktigare att Östhammar skulle få en borgerlig majoritet än vilka poster som skulle gå till vem, säger Ann- Katrin Malmström (Boa).
Långa förhandlingar
Därefter blev det en lång förhandlingsnatt mellan alliansen, borgerligt alternativ och miljöpartiet. Det var mycket som de skulle enas om.
- Jag såg ut som en kanin när jag kom hem. Jag var alldeles röd i ögonen, eftersom jag inte hade sovit någonting, säger Ann- Katrin Malmström (Boa).
Men på torsdagen var det helt klart. Jacob Spangenberg (c) blir finanskommunalråd och kommunstyrelsens nya ordförande i Östhammar. Den andra kommunalrådsposten går till Anna-Lena Söderblom (m). Det blir också de två största partierna centern och moderaterna som kniper ordförandeposterna i alla nämnder. I stället kommer några av de förste viceordförandeposterna gå till de mindre partierna.
- Jag är övertygad om att vi kommer att få mycket att säga till om ändå, säger Christina Carlsson (kd).
Vill satsa på näringslivet
Den nya sexpartikonstellationen kommer bland annat att satsa på näringslivet i kommunen, att höja kvaliteten i skolorna och att förbättra äldresjukvården i Östhammar. Sedan kommer man att införa en ny teknisk nämnd som ska arbeta med tekniska framtidsfrågor tillsammans med det tekniska kontoret. Den nya kommunledningen kommer också att arbeta för att förändringar ska genomföras snabbare. Kommunalråden ska avlastas och nämnderna ska kunna ta många beslut på egen hand.
Men de sex partierna medger att de inte kommer att bli helt friktionsfritt att så många partier ska fatta politiska beslut tillsammans. Slutförvarsfrågan är något som man redan nu vet att man har helt olika uppfattning om:
- Men det finns också många fördelar med att det kommer att bli breda diskussioner, sade Arne Unge (mp) under presskonferensen innan han förenades med de andra partirepresentanterna framför fotoblixtarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!