Lycklig över fiolgåva

För 35:e året i rad genomfördes i helgen spelmansstämman i Österbybruk. Men med ihållande regn, regn och ännu mera regn fick buskspelet flyttas in i herrgården.

Den unga violinisten Agnes Nykäsenoja blev lycklig över gåvan: En fiol. Den kan jämföras med den norska hardingfelan.

Den unga violinisten Agnes Nykäsenoja blev lycklig över gåvan: En fiol. Den kan jämföras med den norska hardingfelan.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2009-06-14 19:07
Där spelade grupper på lagom avstånd från varandra och i olika rum. Så publiken gick trots vädret inte miste om några musikaliska läckerheter i folkmusikens tecken.
- Under alla de här åren som det hållits spelmansstämma i Österbybruk har vi bara varit tvungna att flytta inomhus vid två tillfällen. Det är tråkigt att vi inte kan genomföra det traditionella spelmanståget som annars hade startat vid de gamla magasinsbyggnaderna och fortsatt genom bruket fram till herrgården, säger Esbjörn Hogmark, som tillsammans med Kerstin Lindgren och Per Gustaf Jernberg arrangerar stämman genom Österbybruks Kulturförening.

Närmare två hundra spelmän från olika delar världen vallfärdade under helgen till Nyckelharpans Mekka Österbybruk. Esbjörn Hogmark är stolt över att kunna säga att Österbybruk verkligen är nyckelharpans Mekka och har varit centrum för genren i cirka 200 år.
När 22-åriga violinisten Agnes Nykäsenoja från Sandviken spelade i Österby kyrka på lördagen blev finländaren Lars Silén så imponerad att han skänkte ett av hans fiolbyggen till den unga violinisten.

- Otroligt! Vilken gåva! utbrast Agnes Nykäsenoja när hon mitt framför ögonen på UNT:s reporter fick ta emot gåvan.
Just den här modellen av fiol, som är den andra av tre Lars Silén gjort, kan jämföras med den norska hardingfelan, den är rikligt dekorerad och utsmyckad. Kanske det mest speciella med hardingfelan är att den har fyra, fem resonanssträngar under greppbrädan och får därmed en särskild klang, likt harpans.
Agnes Nykäsenoja blev lycklig över hardingefelan och gav sig direkt på några soloprestationer.
- Jag har aldrig sålt ett instrument, fast jag bygger mycket. Det är roligt att bygga instrument och riktigt roligt att spela, men när väggutrymmet börjar ta slut av alla instrument som pryder väggarna; då blir hustrun orolig, säger Lars Silén och fortsätter:
- Jag ville bara ge henne fiolen, känslan kom så stark. När jag vet att någon spelar så fint på ett instrument jag gjort, då känner jag en inre tillfredsställelse, förklarar han.
Några av nyheterna i årets spelmansstämma i Österbybruk var kortkurser med nyckelharpsmästare och kurser med unga kursledare för att locka den unga publiken. Många unga spelmän besökte stämman i år.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om