Lokala producenter har svårt att vinna anbud

Lantbrukare vill leverera lokalt kött till kommunens skolor och äldreboenden, men kan inte. Istället serveras det kött som har fraktats långt eller importerats.

Tommy Runarsson.

Tommy Runarsson.

Foto: Pär Fredin

Östhammar2014-04-11 11:01

Lantbrukaren Tommy Runarsson från Barkö i Norrskedika skulle gärna leverera kött till Östhammars kommun. Dels för sitt eget företags skull men också för sina barns.

– Det känns konstigt att jag producerar mjölk och kött i kommunen, samtidigt som barnen får äta importerat kött i skolan.

Någon upphandling har han inte kunnat gå in i eftersom kommunen ställer krav som han inte kan uppnå. Bland annat måste leverantörerna själv lämna varor till kommunens inrättningar och bara i Östhammars kommun rör det sig om ett 30-tal förskolor, skolor och vårdboenden som beställer varor en till två gånger i veckan. Utöver att det är många leveransadresser ser Tommy Runarsson även ett problem med att det är olika matsedlar, vilket gör att leverantören måste ha tillgång till lagerutrymmen och förvara en mängd köttdelar.

– För mig vore det smidigast om jag kunde leverera en hel ko eller tjur som kommunen själva tillagade. Det skulle dessutom göra det billigare för dem, säger Tommy Runarsson.

Ingen lokalproducent var med i den senaste upphandling, trots att man på kommunen hade skrivit avtalet så att lokala företagare skulle få det lättare, berättar Solfrid Aagedal Sundberg, upphandlare vid Östhammars kommun. Bland annat hade man i ett första anbudsförfarande delat upp upphandlingen så att man kunde lämna anbud endast till en kommun eller på enskilda livsmedel. Till sist fick man in två anbud på gruppen mejeriprodukter, kött, chark och ägg och det vinnande företaget blev Martin & Servera, en grossist och specialist inom restaurang och storkök med huvudkontor i Stockholm. Från den 1 juli i år kommer den nya leverantören att förse Östhammar, Knivsta, Heby och Tierp med varor från ett lager i Västerås. Ägg och mjölk är svenskproducerat medan köttet är en blandning av svenskt och importerat, berättar Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera.

– De som vann upphandlingen uppfyllde kommunens kriterier att dels följa Miljöstyrningsrådets baskrav och dels ligga lägst i pris, säger Solfrid Aagedal Sundberg.

Lantbrukaren Tommy Runarsson är övertygad om att kommunen skulle få in anbud även från lokala producenter om de hade en distributionscentral och ett tillagningskök, så att de lokala producenterna kunde leverera större djur och slapp åka till många adresser med olika livsmedel. Jacob Spangenberg (C), kommunalråd, säger att frågan är viktig och att man från politiskt håll ska se över policyn för frågor som rör upphandlingar. Man kommer också att se över möjligheterna att ta fram en distributionscentral.

Fakta

Skola med enbart svenskproducerat

På Drottningdals skola i Norrtälje köper man enbart svenskproducerade livsmedel.

Kocken Ali Banzola lagar lunch för 10 kronor per portion och mellanmål för 3,50 kronor.

Han bakar allt bröd själv och gör ströbröd av kanterna.

För att få ekonomin att gå ihop jagar han extrapriser och skriver matsedel för en månad.

Han tar tillvara på alla styckdelar och tärnar och maler kött själv.

Målet är att köpa in närproducerat från Roslagen.

Källa: Ali Banzola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!