Lokala företag gynnas av slutförvar
SKB, Svensk Kärnbränslehantering, gör många av sina upphandlingar centralt i Stockholm. Det gynnar storstockholmsregionen. Men om Forsmark får sitt slutförvar av kärnavfall kommer SKB att göra lokala och regionala upphandlingar så långt det går.
Foto: Christer Bergström
- Bygget av slutförvaret kostar omkring 4,5 miljard kronor. Mellan 20 och 25 procent av den summan kommer att handlas upp lokalt. Det skulle betyda att lokala företagare får uppdrag får cirka en miljard kronor, säger Bengt Leijon.
År 2009 räknar SKB med att ha valt Forsmark eller Oskarshamn som den ort i Sverige där slutförvaret för använt kärnbränsle ska byggas.
- Byggtiden beräknas ta sju, åtta år. Själva byggtiden sysselsätter mellan 400 och 500 personer. Efter det kan man sedan räkna med 200 personer som har sysselsättning 40 år framåt i driftorganisationen. Det här kommer förstås att gynna näringslivet i Östhammars kommun och det betyder förstås en avsevärd utökning och utveckling av samhällsservicen, säger Bengt Leijon.
Men det är inte enbart slutförvaret som kan gynna det lokala näringslivet. SKB planerar att bygga ut sitt slutförvar för driftavfall som fungerat sedan tjugo år. Slutförvaret för driftavfall ligger 30 meter under havsbotten och nu behöver det byggas ut. SKB hoppas få nödvändiga tillstånd från myndigheterna för att starta utbyggnaden år 2015.
Det riktigt stora arbetsinsatserna för att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle är bergarbeten. Men den utredning som SKB gjort visar att just bergarbeten skulle gynna företag i Östhammars kommun i mycket liten omfattning. Logi, transporter, byggarbeten, markarbeten och elinstallationer däremot hör till de branscher där lokala företag kan räkna med många och omfattande uppdrag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!