Lodjuret - ett svårt djur att jaga
Solen skiner och kylan biter i kinderna. Det är den femte dagen av årets lodjursjakt och förhållandena är perfekta. Men det är ingen garanti för jaktlycka, lodjuret är ett ovanligt svårt djur att jaga.
- Lon rör sig över väldigt stora områden, oftast större än de som ett vanligt jaktlag har hand om. Därför krävs det andra metoder än till exempel vid älgjakten, säger Lars Plahn.
Redan tidigt på morgonen gav Lars och Per sig ut på skidor för att leta spår. Lodjuret är aktivt på natten men på dagen kan det hålla sig inom ett ganska litet område. I den nyfallna snön var det inget problem att hitta ett spår att följa.
- När vi hittar ett spår som ser färskt ut så åker vi i en stor ring, mellan fyra och sex kilometer, runt det tills vi antingen hittar spåret igen eller inte hittar något spår. Om vi inte hittar något spår så vet vi att lodjuret är kvar inuti cirkeln, säger Per Zakariasson.
För Lars och Per tog det hela förmiddagen att slå en ring kring spåret. Eftermiddagen ägnades åt att söka igenom ringen med hjälp av jaktlagen. Men i dag hade jägarna otur, lodjuret slapp ut ur ringen obemärkt.
- Vi trodde att vi hade den i dag. Men så är det många dagar. Det är hårt jobb och mycket slit utan att man hittar något lodjur. Å andra sidan så har det varit en fantastiskt vacker dag och en härlig naturupplevelse, säger Lars Plahn.
@3a Text ui:Jakten är slut för i dag och UNT träffar Lars och Per på en parkeringsplats vid Forsmarks bruk. Trots att det inte blev något lodjur i dag är de på gott humör. Men de bekymras av att de tror att många missuppfattar varför det behövs jakt på lodjur.
- Vårt sett att se på saken är att vi förvaltar viltet som finns i Uppland. Genom att kontrollera mängden lodjur så kan vi också se till att rådjuren inte decimeras. Och om rådjursstammen är hälsosam så kommer också lodjuren att vara det, säger Per Zakariasson.
Men skapas det inte en naturlig balans mellan rovdjur och bytesdjur om man låter dem vara?
- Nej, det blir en serie av toppar och krascher i beståndet då. Det har redan hänt på flera ställen i norra Sverige. Rådjursstammen har kraschat för att det varit för många lodjur och med den har lodjurens tillgång till mat försvunnit, säger Lars Plahn.
Är lodjursjakten också en politisk fråga?
- Jag tror att det är viktigt att man skapar ett stöd bland jägare och markägare. Vilket man får om de känner att de själva kan påverka sin situation. Och att man skapar en förståelse för att lodjuret är en tillgång och inte bara ett skadedjur, säger Per Zakariasson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!