Historien om svartbygget på Alören tog sin början år 2007. Enligt byggnadsnämndens bedömning hade Claes Ljungh inte rätt att uppföra en ekonomibyggnad för skogsbruket på den obebyggda ön, med motiveringen att någon sådan byggnad inte behövs för den lilla skogsfastigheten.
Frågan har vandrat genom de rättsliga instanserna ända upp till kammarrätten, som tidigare i år fastslog att byggnaden ”av utredningen att döma inte är omedelbart avsedd för att tillgodose något behov för skogsbruk och fiske.” Den är alltså ett svartbygge och måste rivas.
Det har även ifrågasatts av myndigheterna om byggnaden varit tänkt som förråd - vilket på vissa skogsbruksfastigheter kan göra att bygglov inte krävs - och inte som sommarstuga. Den väl tilltagna ekonomibyggnaden ligger nära vattnet på den i övrigt obebyggda ön, och från de långsmala spröjsade fönstren har man utsikt mot sjön.
Enligt planchefen Christian Blomberg på byggnadskontoret är det logiskt att Claes Ljung nu ansöker om bygglov och strandskyddsdispens.
– Förut trodde han ju att det var fråga om en byggnad som inte behövde bygglov. Nu när det är klart att det lovpliktig byggnad är det på ett sätt logiskt att han ansöker om lov.
Däremot är det knappast troligt att ansökan faller i god jord.
– Jag ska inte säga att det aldrig har hänt, men det är väldigt, väldigt sällan som byggnadsnämnden beviljat bygglov och strandskyddsdispens på en helt oexpolaterad ö i skärgården, säger Christian Blomberg och hänvisar till bestämmelserna i plan- och bygglagen och miljöbalken.
Kommunens byggnadsnämnd har nu att ta ställning till frågan om rivningsföreläggandet ska skjutas upp och om bygglov och strandskyddsdispens kan beviljas. UNT nådde på tisdagen Claes Ljungh, men han ville inte kommentera frågan. I ansökan hänvisar Claes Ljungh till en bekräftelse som han fått från byggnadsnämndens tidigare ordförande om rätten att uppföra en ekonomibyggnad på fastigheten.