Hela ärendet om huset på Alören började 2007 då Kammarkollegiets ordförande, Claes Ljungh, byggde det utan bygglov. Samhällsbyggnadsnämnden i Östhammars kommun klassade det sedan som svartbygge och efter att ha avslagit ansökan om bygglov överklagades ärendet till förvaltningsrätten.
Claes Ljungh har nu skrivit en inlaga till förvaltningsrätten i ärendet. Han menar att han fick ett muntligt besked från kommunen att det inte behövdes bygglov för ett förråd för användning vid skogsbruk och fiske. Till yttrandet har Claes Ljungh bifogat yttranden från länsstyrelsen och Mellanskog. I sina skrivelser intygar dessa att den uppförda fastigheten lämpar sig för användning vid fiske och skogsbruk. Utöver detta intygas det att förutsättningarna för sådan verksamhet på Claes Ljunghs fastighet på Alören är uppfyllda.
Kommunen står fast vid att byggnaden strider mot plan- och bygglagen samt bestämmelser i miljöbalken. Samt att den uppförda förrådsbyggnaden stör djur- och naturlivet på ön.
– Vi förstår att han gärna har en bod där, men det är en oexploaterad ö i dag med väldigt lite möjligheter att bedriva ett rationellt skogsbruk och fiskenäring. Det finns inga skäl att gå in i ett strandskyddat område. Skadan som byggnaden orsakar står inte i proportion till nyttan, säger Christian Blomberg, planchef på Östhammars kommun.
Senast den 25 januari ska kommunen svarat Claes Ljunghs yttrande.
Ljungh ger inte upp
Ärendet om Claes Ljunghs rivningshotade svartbygge på Alören går vidare. I ett yttrande till förvaltningsrätten menar Ljungh att Östhammars kommun har fel om att huset är ett hinder för öns djur- och växtliv.
Det omdiskuterade bygget på Alören.
Foto: Christer Bergström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!