Ljungh fick nej igen-och polisanmäls

Kammarkollegiets generaldirektör Claes Ljungh måste riva huset på ön Alören utanför Öregrund. Det hjälpte inte att han sökte bygglov i efterhand för den omtvistade byggnaden.  Östhammars kommun polisanmäler honom också för miljöbrott.

Foto:

Östhammar2010-10-14 12:32

Den polisanmälan som Östhammars kommun nu lämnat till riksåklagaren och byggnadsnämndens beslut är två helt skilda ärenden från varandra.
– Det står ett svartbygge inom strandskyddat område på Alören och eftersom kommunen har tillsynen för strandskyddet är vi skyldiga att göra en polisanmälan. I fallet med Claes Ljunghs byggnad kan vi inte påstå att vi inte känner till det, säger Christian Blomberg, planchef i Östhammars kommun.

Byggnadsnämnden i Östhammars kommun säger nej till bygglov och slår nu fast en gång för alla att huset är ett svartbygge och måste vara rivet senast 30 november i år.
Östhammars kommun anser att Claes Ljunghs byggnad är i konflikt med bestämmelserna om riksintresse för mark och vatten enligt miljöbalkens definitioner.
– Nämnden var enig i beslutet. Claes Ljungh ville komma till nämnden och informera oss om det hela, men det sa vi nej till. Vi har tillräckligt mycket information i ärendet, säger Ann-Katrin Malmström, Borgerligt alternativ, nämndens första vice ordförande.

När Claes Ljungh byggde huset på Alören 2007 trodde han inte det behövdes något bygglov, eftersom fastigheten är klassad som en jordbruksfastighet. Han hade också fått ett muntligt löfte av förre ordföranden i byggnadsnämnden att det var fritt fram att bygga ett mindre förråd för fisket och skogsbruket utan ett formellt bygglov.
När myndigheterna upptäckte byggnaden började problemen. Regeringsrätten, kammarrätten och länsstyrelsen ifrågasatte det uppgivna syftet med byggnaden och ansåg precis som byggnadsnämnden att det inte fanns något behov av en ny förrådsbyggnad för skogsbruk på fastigheten och slog fast att byggnaden måste rivas. Det ansågs också tveksamt om byggnaden verkligen var tänkt att användas som förråd, och inte som sommarstuga med tanke på byggnadens utformning och storlek.

Claes Ljungh såg som sista utväg att söka bygglov för byggnaden i efterhand. Nu säger alltså byggnadsnämnden nej till den ansökan. Det är sällsynt att byggnadsnämnden godkänner bygglov och strandskyddsdispens på en helt oexploaterad ö i skärgården som Alören.

Claes Ljungh ville på torsdagen inte lämna några kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om