Plustecknet i statistiken beror till stor del på att många äldre lockas till landet efter pensionen. Och pensionärerna är en tillgång att utnyttja i samhället, menar Christine Tell från kommunens omvärldsgrupp.
Av befolkningen i Östhammars kommun är 22,4 procent över 65 år, i jämförelse med 18 procent i hela landet. Och de äldre kommer att bli ännu fler de närmaste åren. Från år 2010 till 2015 beräknas de yngre pensionärerna (65-74 år) att öka med tusen personer.
– Det är viktigt att man tar till vara på folks resurser. Vi måste öppna upp för möjligheterna att använda den erfarenhet och kompetens som de äldre har. Det måste bli lättare för den som vill jobba efter 65 års ålder, säger Christine Tell.
Hon är rehabutvecklare och medlem i den omvärldsgrupp som kommunen tillsatte förra året för att analysera samhällstrender av betydelse för just Östhammars kommun. I sin rapport poängterar hon att synen på äldre behöver förändras, från belastning till tillgång.
– Har vi verkligen fattat att folk är friskare och lever längre än tidigare? Många har kanske tjugo år av friskt liv efter pensionen och många kan och vill göra en insats även efter pensionen. Samtidigt är vi i desperat behov av kompetens, säger hon.
Som exempel menar Christine Tell att seniornätverk skulle kunna användas, där äldre företagare agerar mentorer åt yngre förmågor.
– Eller om man är pensionerad sjuksköterska kanske man kan arbeta med hälsofrämjande hembesök.
En av alla de som valt att flytta till kommunen efter pensionen är Hans Tibell på Söderön. Efter trettiofem år i Stockholm tröttnade han och frun på storstadspulsen och när Hans Tibell gick i pension för sex år sedan gick flyttlasset till sommarstugan.
– Innan bodde vi nittio procent av tiden i Stockholm och tio här, men nu är läget det omvända.
Just nu är det januariruggigt men på sommaren är Lotsholmen längst ut på Söderön en idyll, och Hans Tibell brukar bada vid båthuset bara ett par stenkast från stugan.
– Stockholm är för stort och bökigt, och biltrafiken är fullständigt avskyvärd. Allt är väldigt mycket enklare här. Ska man gå på bio kan man parkera precis utanför biografen. Och vårt sociala liv är större här än i Stockholm, alla känner varandra.
Hans Tibell är övertygad om att det är skärgården och de vackra omgivningarna som lockar äldre till kommunen. De senaste åren tycker han sig ha sett en viss ökning av äldre som, precis som han själv, väljer att bosätta sig permanent på Söderön.
Och Hans Tibell har inga tankar på att överge Söderön, tvärtom planerar han för ett större hus.
– Ett sådant här ställe fordrar att man är rörlig och frisk, men jag vill bo kvar här ute så länge det bara går, säger han.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) har det inte varit en medveten strategi att locka just äldre.
– Men av de som flyttar in till kommunen är det främst personer som är 55 plus. Jag vet inte vad det beror på, men många har haft fritidshus här tidigare och man får mycket boende för pengarna i vår kommun. Äldre är en enorm tillgång i samhället med all den erfarenhet de har, och de kan tillföra mycket i civilsamhället. Exempelvis är anhöriginsatserna inom vården gigantiska.
Jacob Spangenberg ställer sig positiv till äldrenätverk.
– Vi ska processa vidare de frågor som tas upp i Christine Tells rapport. Det finns visserligen redan många nätverk där äldres kompetens tas till vara men det finns säkert utrymme för fler, säger han.
trivs.
Livet på landet lockar äldre
Många landsbygdskommuner tappar befolkning när de unga flyttar till storstäderna. Trots hög utflyttning har dock befolkningen i Östhammars kommun ökat något de senaste trettio åren.
Hans Tibell med islandshästen Neisti har inga planer på att överge Söderön.
Foto: Anna-Cajsa Torkelsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!