Det finns en rad åsikter om hur utökningen av antalet bostäder borde gå till. Alundaborna är även överens om att någonting bör göras för att få fart på Alunda centrum. Går det att hitta en lösning på dessa två problem ser framtiden för Alunda ljus ut.
Alunda är en bostadsort med närhet till ett flertal större orter. Devisen ”Nära till allt” har utvecklats av Alundas utvecklingsgrupp.
– Vår stora slagkraft är att vi har 72 bussturer per dygn till Uppsala och bra förbindelser i övrigt med regionen. Om en familj flyttar hit finns möjligheter för de båda att jobba på flera olika orter inom rimligt pendlingsavstånd, säger utvecklingsgruppens ordförande Yngve Jordeby.
Men Alundas förutsättningar är inte enbart positiva, enligt Yngve Jordeby.
– Att vi ligger på gränsen mellan två kommuner medför problem. Distansen till kommunkontoret gör att kontakterna med exempelvis samhällsbyggnadskontoret inte är de bästa.
Annars har befolkningen i Alunda upplevt en stark tillväxt de senaste decennierna. Ingenting tyder på att den trenden kommer att avta under de närmaste åren.
– Utvecklingsgruppen har räknat med att Alundas befolkning skulle kunna öka med 50 personer per år de kommande åren, säger Yngve Jordeby.
För att klara av den stadiga befolkningstillväxten krävs fler bostäder.
– Det är vårt största problem. För att klara av den beräknade befolkningsökningen krävs att kommunen skapar fler tomter för byggande av bostadsrätter och villor, säger Yngve Jordeby.
Detaljplanen för den andra etappen av Trädgårdsbäcken innehåller sexton nya lägenheter. Planen innebär att två hus med totalt åtta lägenheter rivs.
Av den anledningen måste familjen Leijon/Kristiansson flytta. Familjen består av sex personer och eftersom det inte finns några femmor i Alunda tvingas de nu till att bo i två olika trappuppgångar.
– När vi i höstas fick beskedet om att huset skulle rivas kom det som en chock. Men med tiden har vi funnit oss i det. Östhammarshem har löst situationen så bra som de kunnat. Vi får betala samma hyra som tidigare, säger Tony Kristiansson.
På tomten intill bor Göte Åhman. Östhammars kommun har velat köpa tomten men hittills har han sagt nej.
– De har erbjudit mig alldeles för lite. Jag skulle vilja ha en billigare bostadsrätt för att kunna tänka mig att sälja men det finns det inte i dag, säger Göte Åhman.
Tillsammans med bland andra Siv Krantz och Elisabet Samiotis Boman har han framfört invändningar mot detaljplanen för Trädgårdsbäcken.
Framför allt tycker de att informationen varit bristfällig och att det är synd att de gamla husen rivs. Andra synpunkter är att hyrorna är för höga och att de höga husen ringar in de som bor där sedan tidigare.
Även för Lasse Leven, pastor för Furuhöjdskyrkan, är bostadsfrågan viktig.
– I dag har vi fem lägenheter för ungdomsboende i vår verksamhet. Men vi har funderat på att bygga fler bostäder för att hjälpa till ytterligare. Det största problemet är att det inte finns så många byggare som vill satsa i Alunda.
En annan fråga som bekymrar Alundabefolkningen är butiksutvecklingen på orten.
– Det är bara frisörerna som går bra här. I övrigt försvinner butikerna på löpande band, säger Elisabet Samiotis Boman.
Tidigare Ica-handlaren i Alunda, Alvar Svennebäck, är orolig över att Ica-butiken går för bra.
– Under min tid som Ica-handlare försökte jag att ta hänsyn till Alundas övriga näringsidkare. Risken är att det går för bra för Ica vilket tränger bort de små butikerna på orten.
Den synpunkten delas inte av Lasse Leven.
– Jag ser all tillväxt som positiv. Men Alunda är i stort behov av nya livskraftiga butiker. Sedan måste vi acceptera att många åker till Uppsala och handlar. Det gör att Alunda mer får inrikta sig på komplementservice.
Furuhöjdskyrkan har i dag 250 medlemmar, vilket utgör mer än en tiondel av Alundas befolkning.
– Det finns en enorm utvecklingspotential i Alunda. Förenings- och idrottslivet är rikt och det finns mycket att bygga vidare på. Utmaningen ligger i att lösa bostadsproblemen och få in fler offensiva och nytänkande butiker. Lyckas vi med
Liten ort som vill bli större
Bostadsbyggandet dominerar det dagliga samtalet i Alunda. Det står klart efter att UNT besökt orten.
Yngve Jordeby, ordförande i Alunda utvecklingsråd, betonar att bristen på bostäder håller tillbaka utvecklingen på orten.
Foto: Peter Söderlund
Nära till allt – Alunda attraktivt för pendlare
Totalt bor omkring 2 300 personer i Alunda. Under de senare decennierna har befolkningsmängden expanderat kraftigt. Det finns ingen stor arbetsgivare på orten men en rad småföretag.
Alunda marknadsför sig med devisen ”Nära till allt”. Närheten till orter som Östhammar, Tierp, Uppsala, Arlanda och Stockholm har gjort att orten har blivit attraktiv som bostadsort med rimligt pendlingsavstånd i flera riktningar.
Kännetecknande för Alunda är Alundaälgen, som är en stenyxa som påträffades vid dikesgrävning vid Norrlövsta. Alundaälgen anses vara en av den nordiska yngre stenålderns vackraste djurskulpturer. Dess ena ända är utformad som ett älghuvud.