Lite segt, men vackert!

Den som försöker ta en tugga av Elisabeth Gustafssons kaviarsmörgås får spotta ull ett bra tag därefter. För textilkonstnären från Lavarö har tovat sina bröd. Beställningen kommer från Historiska museet som planerar en utställning för barn kallad Bröd och andra bullar.

Ostsmörgås med gurka.

Ostsmörgås med gurka.

Foto:

Östhammar2008-04-18 21:50
Snittarna har försetts med både oliver och laxrosetter.
Tovning är en välbekant teknik för Elisabeth Gustafsson som älskar allt vad handarbete heter. Men aldrig tidigare har hon tovat smörgåsar, kakor och snittar. Den ovanliga beställningen kommer från Historiska museet och det är producenten Tove Frambäck som kläckt idén.
- Det var ett material som jag tyckte saknades i utställningen och dessutom har det en sinnlighet och struktur som jag tycker om, berättar hon.

Men från början trodde hon att det skulle bli svårt att hitta någon som kunde framställa konstverken.
- Det där är det väl ingen människa som gör i Sverige längre tänkte jag. Men sedan fick jag nys om Elisabeth.
Elisabeth Gustafssons bröd ska nu pryda utställningens elva meter långa bord. Bordet kommer att ha olika stationer som både illustrerar brödets framställningsfaser; mala, blanda, knåda, jäsa, grädda, äta och mögla - men också faserna i livet.
- Det börjar med jordgubbstårta och kanelbullar till barnkalaset, sedan kommer bland annat skolutflyktens mackor, bröllopstårtan, småkakorna till kafferepet, och till sist smörgåstårtan till begravningen.

Det mesta av detta ligger nu i tovad form på bordet i ateljén i Lavarö utanför Hargshamn. Snittarna har laxrosetter och oliver, ostsmörgåsarna har dekorerats med gurkskivor och hårdbrödmackan har fått ett täcke av stekt ägg.
- Köttbullemackan med rödbetssallad tog mycket tid. Där har jag ju rullat varje köttbulle för hand, berättar Elisabeth Gustafsson.
Beställningen var specificerad in i minsta detalj och när hon inte kände igen namnen på alla sju sorters kakorna fick hon slå i kakböckerna hemmavid.
- Jag har inte tovat så mycket tredimensionellt förut så det är mycket tänk bakom. Det gäller att lösa konstruktionen så att det fungerar.

Bakverken innehåller inte en enda tråd utan allt är ihoptovat med en speciell nål med små hullingar på. Hon har varit tvungen att använda flera olika sorters ull och ett antal olika tekniker för att få den rätta strukturen.
Det som återstår att färdigställa är bland annat den lila bröllopstårtan, som kommer att bli så stor att den får ta fönstervägen ut ur ateljén. Numera tvekar inte Elisabeth Gustafsson det minsta när jag undrar om det går att tova vad som helst.
- Ja, det tror jag.
Fakta:
Bröd och andra bullar är en lekfull utställning om bröd på Historiska museet i Stockholm som öppnar 14 juni i år och pågår till 25 januari 2009. I utställningen får barnen lära sig hur bröd framställs men också veta mer om brödets historia. Bland annat kommer man att kunna beskåda Sveriges äldsta bulle, ett kornbröd från 400-talet, och mitt i utställningen ska det finnas en jättelik prinsesstårta att gå in i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!