Ungdomsgården Unkan intas under veckan av barn från Österbybruk som får lära sig hur de traditionella maskerna skapas. Alla deltagare har fått välja en känsla som masken ska förmedla, säger initiativtagaren Sanna Seppänen. Kollot avslutas med en uppvisning där släktingar och kompisar är välkomna. Då blir maskerna en del av showen.
– Eftersom maskerna inte pratar så får kroppen göra det istället. Därför håller vi också på med kroppsspråksövningar, så att maskernas kropp kan berätta en berättelse, säger Sanna Seppänen som kommer från Österbybruk men som numera är aktiv som konstnär och kulturutvecklare i Dalarna.
Tillverkningen följer flera steg och barnen får på vägen hjälp av Sanna och ungdomarna Jonna och Hanna Vuontisvaara. Först skapas en sorts kudde av tidningspapper som sedan täcks med lera. När leras har formats färdigt och figuren är klar följer nästa steg: papier maché.
– Min figur ska bli en clown. Vi ska göra olika humör och jag valde glad. Och clowner är ju glada, säger åttaåriga Wilda Julin som gör en knutmassomask för första gången.
– Det är ganska lätt när man vet hur man ska göra. Vi ska göra mer detaljer också, som att måla tårar och rynkor.
Ska clownen få tårar?
– Kanske.
Då blir det väl en ledsen clown?
– Ja.
Sista steget är att ta bort allt förutom maskens skal och sedan skära upp hål för ögon och näsa.
För Sanna Seppänen är det viktigt att föra vidare masktraditionen på orten.
– Vi flyttade hit 1975 och kom då i kontakt med knutmasso. Då handlade det om att barn knackade dörr och vuxna gjorde stora masker. Och i dag gör ju folk stora skulpturer hemma under året, inte längre bara med papier maché.
Det årliga knutmassofirandet firas i Gimo när praktfulla figurer går i parad längs Bruksgatan. Följande lördag är det Österbybruks tur med sin version av midvinterkarnevalen.
Sanna Seppänen vill att den gamla tekniken ska leva vidare och valde därför att anordna ett sommarlovskollo för barn.
– Jag vill hjälpa ungdomar om hur man kan bygga på ett enklare sätt och som inte kostar så mycket pengar. Mycket kunskap har försvunnit härifrån då folk har flyttat.
Sanna Seppänens brorsdotter Klara gör också sin första mask under konstkollot. Men precis som Wilda tycker hon inte att det är särskilt svårt.
– Jag har fått hjälp med hur man ska tänka, säger elvaåringen medan hon använder vatten för att få fast ett horn på sin djävulsmask.
Jack Carlberg tillverkar också en djävul till uppvisningen där barnens karaktärer ska hitta en kompis som har försvunnit. Kompisen Baltasar Larsson hade tänkt göra en ledsen mask.
– Men den ser faktiskt mest rädd ut, säger nioåringen.
Uppvisningen äger rum på torsdag klockan klockan 14.30 utanför Unkan.