Ledarutbildning ska locka tjejer

Idrottsrörelsen behöver fler kvinnliga ledare. Det anser skol­idrottsföreningen i Alunda, som nu startat ledarskapsutbildning för unga tjejer. I mellandagarna testar fem tjejer sina ledaregenskaper på 50-talet barn under Jullovsskoj i Olandshallen.

Skolidrottsföreningen i Alunda ordnar ledarskapsutbildning för tjejer, däribland Sarah Svensson.

Skolidrottsföreningen i Alunda ordnar ledarskapsutbildning för tjejer, däribland Sarah Svensson.

Foto: Eva Nevelius.

Östhammar2006-12-29 00:01
Musiken är på för full volym och barnen rör sig snabbt runt hinderbanan i idrottshallen. De gör kullerbyttor, hoppar hage och springer mellan koner. Alla utom Ottilia Höglund som är lite trött efter gårdagen och har slagit sig ned i mammas knä.
- Det är jättebra att de ordnar något så barnen får röra på sig under jullovet, säger mamma Kristina Höglund under tiden som Ottilia pustar ut en stund innan hon rusar i väg igen.
Men Jullovsskoj är inte bara en aktivitet för de mindre. Det är också en chans för fem unga tjejer, ­Josefin Österberg, Sandra Zackrisson, Sarah Svensson, Marie Redander och Michaela Armstrand att öva sig i att vara ledare.
- Man ser mest killar som leder och de är nog lite strängare än ­tjejer. De vill att barnen ska kunna allt. Vi låter alla försöka och ger dem en chans. Alla kan inte vara bra direkt, förklarar Sandra ­Zackrisson skillnaden på kvinnligt och manligt ledarskap.

Fokus på vänskap
Även Jonas Värm som ansvarar för ledarskapsutbildningen tror att det finns generella skillnader mellan hur tjejer och killar fungerar som idrottsledare. Tjejer fokuserar oftare på vänskap medan det handlar mer om tävling för killarna. Just den här dagen har han gett tjejerna i uppgift att ge så mycket beröm som möjligt.
- Jag tror mycket på en mjukare ledarstil. En ledare som är lite som en mormor eller mamma för barnen är ofta vad som behövs i dag.
Genom att utbilda fler unga ­tjejer till ledare hoppas han också skapa kvinnliga förebilder åt de små flickorna.
- Tanken är att det ska göra så att fler tjejer fortsätter med idrotten. En orsak till att många slutar vid en viss ålder kan vara att det blir för mycket idrott på killars vis.

Stödpengar
Projektet har fått stöd av Handslaget, en statlig satsning med pengar som fördelas av Riks­idrottsförbundet. Fortsättningen kommer bland annat att innehålla en mer formell ledarskapsutbildning med olika föreläsningar och ett besök på Bosön utanför Stockholm.
Men allt går inte att läsa sig till i böcker och då är det perfekt med en hel sporthall full med jullovs­lediga Alundabarn att öva på.
- Här kan de få utöva ledarskap i praktiken. Det handlar ju mycket om erfarenhet, säger Jonas Värm.
Och tjejerna som även hållit innebandyskola för barn under höstterminen verkar ha fått mersmak. Eller som Josefin Österberg säger när hon ska förklara hur det är att vara ledare.
- Det är coolt!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!