Lean skapar mer tid för förskolebarnen

Arbetsmetoden Lean införs på Alundas förskolor och personalen vittnar om att mer kvalitetstid skapas för barnen.

Sara Larsson

Sara Larsson

Foto: Lisa Gidlöf

Östhammar2013-03-20 13:11

2012 inledde Östhammars kommun sitt arbete med att införa Leanmetoden som arbetssätt i olika verksamheter. Personalen på Alma förskola och förskolan Myran, båda belägna i Alunda, var bland de första i kommunen att utbildas i arbetssättet. Förskolan Furustugan i Alunda har precis inlett sitt arbete med Lean och under tisdagen ordnades en workshop för ett av förskolans arbetslag.
– Lean handlar om att de som själva arbetar inom en verksamhet är de som bäst ser vilka områden som kan förbättras. Syftet är att få högre kvalitet för barnen, mer engagerade medarbetare och en större effektivitet. I förskolan handlar det om att få mer kvalitativ tid för varje barn, säger Carina Bohlin, som arbetar på barn- och utbildningsförvaltningen och är projektledare inom Leanmetoden.

Under workshopen skulle arbetslaget kartlägga en vanlig arbetsdag för att hitta förbättringsområden. Redan vid beskrivningen av morgonrutinen fann pedagogerna ett område som inte fungerade optimalt.
– Det är upp till varje pedagog vad barnen får göra när det är fri lek på morgonen, säger en av deltagarna.

En diskussion inleddes och gruppen insåg tillsammans med projektledaren Carina Bohlin att det inte finns några tydliga regler för barnens fria lek på morgonen. En rosa lapp sattes upp på tavlan, vilket visar på ett område som behöver förbättras.

På förskolan Myran i Alunda har ett av två arbetslag utbildats i Leanmetoden, vilket har gett tydliga och positiva resultat. Det andra arbetslaget på Myran startar nu med sitt Leanarbete.
– Leanmetoden har gjort att vi har kunnat frigöra pedagoger där vi tidigare har jobbat dubbelt. Detta gör att vi får mer tid till barnen trots att vi inte blivit fler pedagoger, säger Sara Larsson, pedagog på Myran.

Hon berättar att en av de förändringar som gjorts är att den förut uppdelade eftermiddagsvilan har blivit till en gemensam vila, vilket frigjort pedagoger som i stället kan leka med de barn som inte behöver vila.

En gång i veckan har arbetslaget på Myran ett förbättringsmöte, där personalen får ta upp saker som behöver förbättras i verksamheten och även berätta vad som har fungerat bra under veckan.
– Att jobba med Lean är ett ständigt förbättringsarbete. Vi har skrivit upp standarder för olika aktiviteter inom verksamheten, vilket gör att vi lätt kan se vad som behöver göras ifall något inte fungerar inom ett område, säger Sara Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!