Lättare få dispens från strandskydd

Drömmer du om en veranda vid havet? Badplats på den egna tomten? Bor du i ett glesbygdsområde kan det bli lättare att få dispens från strandskyddet framöver. Från och med den första juli har kommunerna fått mer inflytande och landsbygdsutveckling kan bli ett skäl att ge dispens.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2009-07-31 07:00
Tidigare har reglerna för strandskydd sett lika ut i hela landet och alla dispensbeslut fattades av Naturvårdsverket. Nu har besluten flyttats ner på lokal nivå och kommunerna ska själva utse områden där det ska vara lättare att få dispens. Det arbetet startade den första juli, men reglerna kommer inte att tillämpas i praktiken förrän den första februari nästa år.

I områden med högt exploateringstryck kommer även i fortsättningen generellt strandskydd att gälla.
- Längs Upplandskusten söderifrån upp till Forsmark gäller generellt strandskydd, alltså blir det i princip som tidigare. Norrut kan kommunerna sedan välja att satsa på landsbygdsutveckling. Det samma gäller i princip för inlandet. Det betyder inte att det är fritt fram att bygga. Även i fortsättningen kommer man att vara restriktiv och det krävs alltid särskilda skäl för att få dispens, säger Nils Hallberg, miljöjurist på naturvårdsverket.

Tanken med att flytta ärendena om dispens från strandskyddet till en lokal nivå är att exploateringstrycket ser så olika ut i olika kommuner.
- Huvudsaken är att miljö och friluftsliv kan fungera tillfredsställande. Glesbygden måste kunna överleva och det underlättas naturligtvis av att man kan bo bra, säger Nils Hallberg.
Vilka reaktioner har ni fått efter att de nya reglerna infördes?
- De flesta tycker att det är ganska bra. Regional och lokal förankring är viktigt, men nu i början blir det förstås en läroperiod för alla, säger Nils Hallberg.

Christian Blomberg, planchef på byggnadsnämndskontoret i Östhammars kommun, tror inte att de nya reglerna kommer att göra så stor skillnad.
- Det är bra att det blir tydligare vad som gäller, i vilka fall vi kan ge dispens. Som det varit tidigare har det varit svårt att ge dispens även om inte syftena med strandskyddet hotas. Jag hade gärna sett att vi skulle få bygga mer, men sett ur ett vidare perspektiv försörjer vi storstadsregionerna med oexploaterad skärgård. Så kommer det att vara även i fortsättningen, säger Christian Blomberg.

I princip i varenda planfråga som kommunen hanterar så kommer strandskyddet in och de måste även i fortsättningen väga in alla intressen och se till att besluten inte strider mot strandskyddets syften.
- När det gäller detaljplaneringen är det fortfarande länsstyrelsen som har sista ordet, säger Christian Blomberg.
Inte heller i Tierps kommun hetsar man upp sig över de nya reglerna, och de har inte påbörjat arbetet med att utse i vilka områden de ska satsa på landsbygdsutveckling.
- Det blir inga dramatiska skillnader. Några fler ärenden kommer att omfattas av strandskyddet eftersom nu även tillbyggnader som påverkar miljö eller friluftsliv kommer att kräva dispens. Vi kommer även att ta över tillsynsansvaret från länsstyrelsen, säger Kristina Alm, bygglovshandläggare i Tierps kommun.
FAKTA
Strandskydd

Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra överexploatering och säkra allmänhetens tillgång till stränder och vatten. 1994 utvidgades det för att även skydda den biologiska mångfalden. Det generella strandskyddet utgår från strandkanten och sträcker sig 100 meter ut i vattnet och 100 meter inåt land. Inom den skyddade zonen är det förbjudet att bygga nytt eller bygga om befintliga byggnader så att de får en annan användning. Man får heller inte försämra tillgängligheten för människor eller väsentligt förändra livsvillkoren för växter och djur. Precis som skogsbrynen är stränderna en artrik miljö eftersom övergången mellan två naturtyper erbjuder stor variation. En orörd strandzon fungerar också som ett slags biologiskt filter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!