Under lördagens Lars Molin-festival i Östhammar tilldelades de bägge manusförfattarna en prissumma på 15 000 kronor. Priset, instiftat av SVT och Sveriges Dramatikerförbund, delades ut för sjätte gången.
I motiveringen hyllas kontrasten mellan det vackra och det groteska, det naiva och det kloka, som juryn anser vara en tragikomisk diamant i Lars Molins anda. Serien har redan tidigare prisats – 2008 tilldelades den TV-priset Kristallen för Årets bästa dramaproduktion.
Ackompanjerade av applåder klev stipendiaterna upp på scen för att ta emot blombuketter och plaketter.
– Jag blev väldigt rörd. Vi har ju vunnit tv-priset Kristallen för den här serien innan men det är speciellt att få Lars Molin-stipendiet eftersom det är någon vi själva verkligen uppskattar, säger Martina Bigert.
Medan Molin i sin filmkarriär ofta utgått från platser och personer runt Östhammar har stipendiaterna i den prisbelönta serien fokuserat på Askim.
– Det är ju också en liten ort, precis som Östhammar. Vi känner oss besläktade med Lars Molin och tycker att vi har många gemensamma nämnare – intresset för den lilla människan och att ingen människa är enbart god eller ond, säger Maria Thulin.
Priset, som är instiftat av SVT och Sveriges Dramatikerförbund, delades i år ut för sjätte gången.
För Stefan Baron, dramachef på SVT, och Rolf Börjlind, ordförande i Sveriges Dramatikerförbund, var valet av stipendiater lätt.
– Bara titeln, Gynekologen i Askim, känns väldigt mycket Molin, säger Stefan Baron.
Ett femtiotal besökare lockades till biografen Storbrunn i Östhammar när Lars Molin-sällskapet för andra gången arrangerade en festival till den kände regissörens ära. Sällskapets ordförande, Iréne Holmgren, ser ett stadigt ökande intresse för föreningen och planerar redan för nästa festival.
Trots mingel och tilltugg trampas det otåligt i foajén till biografteatern. När dörrarna in till biosalen slås upp töms foajén snabbt på folk.
På programmet står förstås filmvisning – den här gången av filmen Höjdhoppar’n från 1981 och av den sista tv-intervjun innan regissörens bortgång – och på kvällen vankas det fläskfilé som avslutning.
Ingegerd Ernehult och Gerd Mattsson blev nyligen medlemmar i Lars Molin-sällskapet:
– Jag har varit på festivalen tidigare och det gav mersmak. Om man som jag bor i Öregrund känner man igen nästan varenda plats i Molins filmer. Till och med statisterna känner man igen. Det är främst det som lockar mig med den här festivalen, säger Ingegerd Ernehult.
Sedan Lars Molin-sällskapet bildades för två år sedan har medlemsantalet ökat till drygt 150 personer.
– Och vår Facebook-grupp har över 400 medlemmar, samtidigt som jag får rapporter om fler och fler besök på vår hemsida, säger ordförande Iréne Holmgren.
Hotellrummen i närheten är så gott som fullbokade under festivalen. Vad Molin-vurmen beror på är hon på det klara med:
– Jag har inte träffat på någon som inte gillar Lasse. Folk verkar tycka att det är en bra grej att vi ser till att hans minne lever vidare.
Själv var hon bekant med författaren och regissören och minns hur han hälsade på henne med utsträckta armar.
– Det var sådan han var, helt enkelt. Han förändrades inte efter att han blev känd, säger hon.
Utan bidrag från kommunen är sällskapets budget snäv. Ändå är planeringen inför nästa års festival redan igång. 10 november 2012 hoppas sällskapet kunna locka alla tidigare Molin-stipendiater till Östhammar.
Men Lars Molin-sällskapet har fler järn än så i elden. Bland annat arbetar medlemmarna för att få ge ut novellsamlingen Duell i gryningen och andra skrönor igen. Och så jagas tv-serien Mona och Marie.
– Den är inspelad här i Östhammar, bland annat på Frösåkersskolan. Många har frågat efter den serien, så det vore jättekul om vi kunde få visa den, säger Iréne Holmgren.