Lärare försökte lura kommunen – hittade på sexskandal

Kommunen anställde en lärare, som visade sig vara en seriebedragare. Med hjälp av en uppdiktad sexskandal hoppades han kunna pressa kommunen på pengar. Men i Östhammar gick han bet.

Läraren och hans olika referenser, bland annat en kyrkoherde, misstänks vara en och samma person. Bilden är ett montage.

Läraren och hans olika referenser, bland annat en kyrkoherde, misstänks vara en och samma person. Bilden är ett montage.

Foto: Montage

Östhammar2023-08-31 16:30

På pappret såg det bra ut. Ett CV som visade på lång erfarenhet, ett trevligt personligt brev och en väl genomförd digital jobbintervju. Visserligen svarade referenserna enbart på mejl och aldrig i telefon, men varningsklockan ringde inte till en början. Den 47-årige mannen fick jobbet som lärarvikarie på en skola i Östhammars kommun.

Några dagar efter att mannen fått ja kom ett märkligt larm till kommunledningen. Den nyanställde läraren skulle enligt tipset ha varit kyrklig ledare på ett läger och där haft "högljutt sex" med en 18-åring som han tidigare haft i konfirmationsundervisning. 

– Vi fick veta att han varit berusad och att det förekommit blodvite på lägret också. En fullständigt osannolik historia, säger skolchefen Christina Stenhammar.

Tipset kom från en mamma med barn på skolan som den nyanställde läraren skulle jobba på. Hon ville vara anonym.

– Vi blev ju bestörta så klart, skulle det varit sant hade det ju varit förskräckligt. Så man måste ju kolla upp det, säger Christina Williamsson Liw (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

undefined
Christina Williamsson Liw (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östhammars kommun, säger att de tog det kallt. "Men man måste ju samtidigt ta sådant här på allvar och kolla upp det."

Nu sitter de, flera veckor efteråt, och sammanfattar hela händelseförloppet i ett rum på kommunhuset i Östhammar. Även HR-chefen Pauliina Lundberg är med. 

Under en veckas tid fick två av dem avbryta sina semestrar för att reda ut historien om sexskandalen och läraren. Och det som fick dem att misstänka att de hamnat i en bedragares klor var ett simpelt stavfel.

Christina Stenhammar, som är den som har sista ordet när det ska anställas obehöriga lärare, säger att hon oftast säger nej när det handlar om längre tid än sex månader.

– Men han hade gjort ett gott intryck under den digitala intervjun och sa att han precis hoppat av sin prästutbildning i Karlstad och satsade på snabbspåret för att få lärarbehörighet på Uppsala universitet. Han hade ett bra CV med erfarenhet från flera olika skolor. Rektorn i fråga är van vid att rekrytera, och såg inga varningstecken, så jag sa ja den här gången – tyvärr, säger Christina Stenhammar.

undefined
Christina Stenhammar, skolchef Östhammars kommun, säger att varningslamporna började blinka rött när hon upptäckte samma stavfel i breven från läraren och mamman.

Tipset från "mamman" kom en vecka senare. Hon skrev att flera andra familjer nu övervägde att flytta sina barn till en annan skola om inte läraren sparkades med omedelbar varsel.

– Sedan hörde en av referenserna, som vi inte fått tag i, av sig. Han sa att han var kyrkoherde och befann sig i Israel, men hade hört talas om vår anställning och att han förstod att vi nog ville bli av med läraren. Han bekräftade tipset från föräldern, kan man säga, berättar Christina Stenhammar.

Läraren själv tog kontakt och berättade: "Ja, allt hemskt ni hört är sant". Han sa att han tagit hjälp av sin juristutbildade brorson och facket, som bekräftade att sju månadslöner nog skulle räcka för att han skulle säga upp sig självmant.

Christina Stenhammar tyckte både historien med brorsonen och fackets centralorganisations snabba svar mitt i semesterperioden verkade underligt. Men spiken i kistan för bedragaren blev nog ändå hans sätt att stava.

– I lärarens mejl och i e-posten från den tipsande föräldern förekom samma flagranta stavfel. Båda stavade ordet väl med två l. Då anade vi att detta nog var påhitt, säger Christina Williamsson Liw.

Läraren, mamman och referensen var sannolikt samma person.

undefined
Två av dem fick pausa sina semestrar för att ta itu med bedragaren. En vecka tog det att bli av med honom. Från vänster: Christina Williamsson Liw (M), ordförande i barn-och utbildningsnämnden, Christina Stenhammar, skolchef och Pauliina Lundberg, HR-chef.

Skolledningen satte sig i krismöte och ett svar skickades till "mamman" och till "läraren" om att ärendet skulle ses över.

– Då började det hända saker, antagligen tyckte han att det gick för sakta. Plötsligt ändrades tonen i mejlen, han blev mer aggressiv. Då började mina varningslampor blinka helrött, säger Christina Stenhammar.

Hon ringde till polisen som inte kunde lämna ut några uppgifter angående mannen, men bekräftade att något inte stod rätt till.

– De tyckte att jag skulle vara försiktig. 

Sedan hörde "mamman" av sig på nytt och även i det mejlet var tonen uppskruvad. Nu sa hon att ett möte var inbokat redan nästa dag för att flytta elva barn från den aktuella Östhammarsskolan till en namngiven friskola i Uppsala.

– Jag kollade upp saken och fick då bekräftat att allt var påhittat, säger Christina Stenhammar.

undefined
Pauliina Lundberg, HR-chef Östhammars kommun, skickade uppsägningen och gjorde klart för bedragaren att det hela polisanmälts. Då gav han upp.

I slutet av veckan skickade HR-chefen i Östhammars kommun en underrättelse om hävning av hans anställningsavtal till mannen och varslade hans fackförbund. 

– Då förstod han att vi genomskådat situationen och dagen efter sa han upp sig självmant, säger Pauliina Lundberg.

Hon berättar att han till en början hotade med att gå vidare och hävda sin rätt. Men vid det laget hade Östhammar fått kontakt med Pajala kommun, där det visade sig att han också just blivit anställd. Där satt man i samma sits som Östhammar.

– Då kunde vi bevisa att han inte tagit jobbet med avsikten att arbeta som lärare, säger hon.

Hela händelsen är nu polisanmäld.

Vad har ni i kommunledningen lärt av detta?

– Att aldrig lita enbart på digitala kontakter och att kolla upp att alla referenser faktiskt finns. Sitt inte ensam med sådant här, ta hjälp av andra, och låt dig inte pressas, säger Christina Stenhammar.

Christina Williamsson Liw säger att hon är glad över att han aldrig satte sin fot på någon skola i kommunen.

– Jag hade personligen stått vid skolporten och stoppat honom i så fall, säger hon.

En slagning på "lärarens" personnummer visar att mannen står åtalad i Värmland för flera bedrägerier. Han ska bland annat ha sålt muminmuggar på nätet, men aldrig levererat varorna.

Men det bedrägeri som verkar ha gett mest utdelning var att lura sig till lärarjobb, för att sedan på olika sätt förmå aktuell kommun att betala ut flera månadslöner för att bli av med honom.

Kungälvs kommun betalade till exempel 90 000 i utebliven lön i våras.

– Vi slöt ett avtal, mer kan jag inte säga utan att konsultera vår kommunjurist först, säger Dennis Reinhold, skolchef i Kungälv.

undefined
Dennis Reinhold, skolchef Kungälvs kommun. Arkivbild.

Stefan Millgård är kommunchef i Pajala och hans berättelse är närmast identisk med Östhammars.

– Vi insåg ganska snabbt att det inte stämde. Pajala är en liten kommun med stark social kontroll. Vi visste att ingen i kommunen åkt på något konfirmandläger, säger han.

När han fick kännedom om att Östhammars kommun också råkat illa ut var saken klar.

– Anställd på 100 procent i två kommuner samtidigt – ett solklart fall av bedrägeri. Vi polisanmälde och sa upp honom, säger han.

Åtalet mot den 47-årige bedragaren spänner över 14 åtalspunkter, där merparten gäller bedrägeri, men även stöld och urkundsförfalskning ingår. 

Rättegången startade 28 augusti och beräknas avslutas 5 september.

Flera kommuner utsatta

Förutom Östhammar, Pajala och Kungälv har mannen försökt lura minst tre kommuner till.

Sofia Asplund, HR-chef på barn- och ungdom, Karlstads kommun: "Vi upptäckte att han använt sig av falska referenser och lyckades stoppa anställningen i tid."

I Vansbro arbetade han i två veckor hösten 2022, innan bedrägeriet avslöjades.

Personalchefen Lillemor Tännström:

"Med facit i hand så såg underlagen inte helt korrekta ut. Men han var omtyckt av både kolleger och elever den korta tid han arbetade i skolan."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!