Länsstyrelsen fick veta vad som hänt via media
Beredskapsenheten på länsstyrelsen i Uppsala fick veta vad som hänt på kärnkraftverket via media. Först dagen efter informerade verkets personal dem om incidenten.
— Även om vi inte behövde vidta några beredskapsåtgärder är det viktigt att få snabb information. Det är inte så bra om vi inte vet vad som har hänt när folk ringer oss med frågor, fortsätter han.
I dag saknas ordentliga rutiner för när Forsmark ska kontakta länsstyrelsen. Handlar det om en olycka som kräver beredskap finns det strikta regler, men mindre allvarliga händelser saknar detsamma.
Även den kommunala säkerhetsnämnden fick reda på vad som hänt först via media.
Enligt Anders Markgren, biträdande informationschef vid Forsmarks Kraftgrupp, har verket inget ansvar att kontakta kommunen eller länsstyrelsen direkt om händelsen inte kräver beredskapsåtgärder.
— Eftersom det inte fanns någon risk för ett utsläpp så var de inte de första som vi kontaktade, säger han och tillägger:
— En sån här händelse hamnar i en slags gråzon. Därför vore bra om rutinerna klargjordes.
Incidenten vid reaktor 1 klassas som den allvarligaste i kärnkraftverkets historia. Trots det har få privatpersoner hört av sig till Östhammars kommun eller länsstyrelsen.
— Det är lite förvånande. Några samtal hade jag nog förväntat mig från oroliga närboende, säger Hans Bayard.
Barbro Andersson Öhrn (s), ordförande i säkerhetsnämnden tror att folk fått tillräcklig information från massmedia och känner sig lugnade av de förklaringar som givits där.
Enligt den senaste attitydmätningen, som gjordes av Demoskop på uppdrag av Forsmark 2005, uppger 87 procent av de närboende att de har stort eller mycket stort förtroende för verksamheten. 90 procent säger att de inte alls är oroliga för att en olycka ska inträffa.
— Det är svårt att säga hur det här påverkar förtroendet. Men jag tror knappast det blir högre, säger Hans Bayard.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!