Lång väg mot utredning av vattenproblem – "Stora behov"

Arbetet med att hitta lösningar för Östhammars kommuns vattenbrist och dåliga avloppskapacitet sväller. Nu vill politikerna ta det i etapper för att ett komplext jobb ska bli mer hanterligt. Men någon tidsplan finns inte.

Reningsverket i Östhammar är en kommande investering, vattenledningen från Tierp en pågående.

Reningsverket i Östhammar är en kommande investering, vattenledningen från Tierp en pågående.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2021-05-27 07:00

Den begränsade kapaciteten i vatten- och avloppsnätet i Östhammars kommun fortsätter sysselsätta politikerna. Arbetet med att ta fram en utbyggnadsplan startade för ett år sedan. Behoven är stora, det visste man från början, och utan ett fungerande VA-nät kan kommunen inte växa.

Men lösningarna finns inte än och inte heller svaret på hur utbyggnaden ska finansieras. För att göra arbetet med att ta fram en plan mer hanterligt föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott nu att man ska dela upp det i två etapper. Vilket samtidigt betyder att det kommer ta längre tid. 

– Jag tycker ändå att det händer en hel del, vi har löst vattenproblemen i Alunda och Österbybruk, säger kommunalrådet Margareta Widén-Berggren (S).

undefined
Margareta Widén - Berggren (S).

Hon syftar på ledningen som Gästrike Vatten just nu drar från Tierps kommun. Vattnet släpps på till Österbybruk om någon vecka och ledningen till Alunda öppnas till hösten.

Men för Östhammar och Öregrund finns ingen lösning i sikte. Här finns ett spektrum av olika förslag, från att hitta nya mindre vattenkällor, till att bygga avsaltningsanläggning i Öregrundsgrepen. Men för det sistnämnda projektet krävs en miljard kronor, pengar som inte finns i dag. 

Kommunens olika reningsverk håller inte heller måttet fullt ut. Här finns ingen eller mycket liten kapacitet för att kunna ansluta fler abonnenter. Mest akut är kanske att hitta en lösning för Östhammars avloppsrening. Ett förslag till nytt reningsverk för både Östhammar och Öregrund finns, en lösning som i så fall skulle kosta 350 miljoner.

– Behoven är stora och vi behöver göra en tydlig prioritering, så är det, men arbetet är igång, säger Margareta Widén-Berggren.

undefined
Reningsverket i Östhammar.

Arbetet med utbyggnadsplanen kommer inte att bli klart i år, det krävs fler och större utredningar. I etapp ett ska behoven identifieras. Redan nu finns 46 utpekade områden som kräver åtgärder och nu gäller att prioritera mellan dem. Den prioriteringen väntas vara klar till årsskiftet.

I etapp två ska fördjupade utredningar om möjliga lösningar och vad de kommer att kosta göras. Här hoppas man hitta samverkansvinster mellan utbyggnadsområden och få svar på den stora frågan: Hur ska det betalas? 

Först när det har utretts kan man ta fram en VA-utbyggnadsplan med tidsplan och budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!