Med hjälp av landslagskonditorn Daniel Roos har lärare från Ekebygymnasiet och Gimo bruksgymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram fått lära sig a att göra chokladgelé, orangespräckliga chokladpraliner och svampaktig kanelkaka.
– Vår målsättning med det här var att bredda vår kunskapsbas och kunna göra eleverna så allmänkunniga som möjligt. Att kunna göra desserter ingår även för restaurangkockar, säger Anders Wellsten, restauranglärare vid Gimo bruksgymnasium.
Under den första dagen handlade det mycket om förberedelser i form av bakande och frystimmar för glass och sorbet. Och att testa nya tekniker.
– Det svåra har varit med chokladen, att få exakt temperatur när man ska göra praliner. Man måste mäta med en digital termometer, om det blir en grad fel blir det inte bra och då måste man göra om, säger Anders Wellsten.
Gymnasielärarna har tillsammans skapat sex desserter och tre olika sorters praliner. När UNT är där är det endast uppläggningen av dem som kvarstår. När det handlar om desserter i denna klass krävs det exakthet i fråga om temperatur och smak, men även uppläggningen ska vara perfekt.
– Mycket handlar givetvis om smaken, men själva presentationen av maten är minst lika viktigt. Det måste vara snyggt helt enkelt, säger Daniel Roos.
Tystnaden är kompakt när de sju lärlingarna försöker lägga upp tillbehören till citronbavaroisen precis så som Daniel Roos har visat. Själv springer mästaren runt och piffar och sprätter ut lite dillströssel, chokladsnö eller lägger till rätta ett chokladstrå på de olika anrättningarna.
Han är ofta ute och gästspelar på restauranger, men det är sällan att han håller kurs för gymnasiepersonal.
– Eleverna som de undervisar är framtiden och lärarna kommer att föra sina kunskaper vidare. Det är kul att de har möjlighet att göra det här, säger han.
Karin Wicksell från Ekebygymnasiet tittar på när kollegan Bernt Nyström placerar försiktigt tunna flarn av rosépeppar och karamelliserat socker på en avlång bit chokladpastej.
– Inte i sin vildaste fantasi skulle man hitta på att göra det här. Men kanske nu efteråt möjligtvis, säger hon.
När det äntligen är dags för avsmakning sprider sig tystnaden återigen. Ett gott betyg åt bakverken.
Landslagskonditorn gav dessertlektion
För två dagar blev lärare från restaurang- och livsmedelsprogrammet elever igen. Konditorn och landslagsmannen Daniel Roos höll kurs i dessertskapande i lyxklass.
Daniel Roos visar hur desserterna ska läggas upp. Till vänster Carina Ohlström, Ekebygymnasiet.
Foto: Nina Leijonhufvud/UNT arkiv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!