Landshövding invigde unik vandringsled

Ett 50-tal personer vandrade i solskenet mellan Harg och Gimo när nya Vikingaleden som binder samman Sverige, Finland och Norge invigdes och som blir ett nytillskott för friluftsmöjligheter.

Under måndagen invigde landshövding Göran Enander och 

Östhammars kommunalråd Margareta Widén Berggren

 en av delsträckorna på nya Vikingaleden.

Under måndagen invigde landshövding Göran Enander och Östhammars kommunalråd Margareta Widén Berggren en av delsträckorna på nya Vikingaleden.

Foto: Elin Igelström Nordahl

Östhammar2019-06-10 17:30

Den 120 mil långa sjö- och vandringsleden St Olav Waterway går i sin helhet från Åbo i Finland, via Åland och Sverige, till Trondheim i Norge. Pilgrimsleden som kommer att ha en delsträcka genom Uppsala län, från Grisslehamn till Älvkarleby är unik eftersom den är världens första som gör över både hav och land.

Under måndagen invigde landshövding Göran Enander en av delsträckorna mellan medeltidskyrkan i Harg till Gimo. Ett 50-tal personer hade samlats utanför Birgittagården för att gå den drygt 13 kilometer långa vandringen.

– Vi ska vandra till Gimo som är en av etapperna och som binder ihop Roslagsleden och Upplandsleden. Det är en sträcka som är ny och som man därför inte har kunnat gå tidigare, berättar landshövding Göran Enander innan avgång.

Med på vandringen var även Östhammars kommunalråd Margareta Widén Berggren. När landshövdningen hade invigningstalat tog de täten tillsammans och påbörjade vandringen på vägen ut från kyrkan och Birgittagården över riksväg 76 där den nya leden börjar.

– Vi behöver alla någonstans att komma till ro och då tror jag vandring är jättebra. Det har blivit trendigt att springa lopp men vandring kan göra att man får flera saker till sig som är bra för både kropp och själ. Det gör det möjligt för flera eftersom alla mer eller mindre i olika takt kan vandra, man kan umgås och hinna se naturen samtidigt som man rör på sig, säger Margareta Widén Berggren (S).

Landshövdingen fyller i:

– Vi kan se att vandringen i Sverige ökar. Det är också bra för naturvårdsarbetet och den biologiska mångfalden. Vi jobbar mycket med att skydda naturen i dag vilket är bra men då måste människor också komma ut och se naturen och få en större förståelse för det arbetet som det satsas mycket pengar på både statligt och kommunalt.

Inger Ljung ska delta under vandringen och har redan vandrat en bra bit innan hon ska starta vandringen på den nya pilgrimsleden.

– Jag har redan vandrat från Sanda Gård som ligger cirka två mil härifrån. Jag går långa promenader varje dag och tycker det är fantastiskt att göra längre vandringar. Min plan är att åka bil till Ålvkarleby och sedan göra en en- eller tvådagars tripp därifrån i sommar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!