Landbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) genomför sedan i februari en Sverigeresa, med målet att komma i kontakt med landets samtliga 130 landsbygdskommuner. Hittills har han hunnit med 18 län och 45 kommuner i år. Syftet med resan är att träffa representanter för både företag, kommuner och regioner och lyssna på deras bild av vilken problematik som finns.
Hamatics vd Torbjörn Andersson visade landbygdsministern runt bland maskinerna i industrilokalerna i Väddika. Bolaget har sex anställda och utvecklar och tillverkar utrustning för slipning av betonggolv. Torbjörn Andersson passade också på att ge en del synpunkter till ministern.
– Jag kan tycka att staten inte ska lägga sig i allt. Men är det något som jag tycker att man skulle återta så är det infrastrukturen för bredband och telefoni. Just nu känns det som lite Hawaii på det området. Peppar, peppar har vi fungerande mobilt bredband, men skulle det packa ihop så står vi där.
Sven Erik Bucht berättade att han fått många frågor och synpunkter om fiberutbyggnaden och släckningen av kopparnätet som Telia inlett, och sade sig dela Torbjörn Anderssons uppfattning om vikten av fiber på landsbygden.
– Det är lika viktigt som att det lyser lampor här. Utan bredband vill ingen bo och driva företag på landsbygden, och marknaden löser inte alla saker. Just därför satsar regeringen 5,5 miljarder kronor fram till år 2020 för fiberutbyggnad enbart på landsbygden. År 2025 ska det vara 100 procents fibertäckning.
Kan regeringen inte stoppa Telias nedsläckning av kopparnätet, i avvaktan på att det finns fiberlösningar?
– Staten är inte majoritetsägare i Telia så det hade inte gått att stoppa på det sättet.
Regeringen har gett Post- och Telestyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag om höjd lägstanivå på bredband till invånarna. När det blir verklighet kommer Telia inte att kunna fortsätta med släckningen av kopparnätet innan ny teknik finns på plats, menar Sven-Erik Bucht.
– Kanske borde mer ha gjorts för längesen. Men jag tänker fortsätta ha blåslampa på Telia. Det här är en jädrigt viktig sak och jag tror att alla politiska partier begriper det i dag.
UNT passade på att fråga Sven-Erik Bucht vad regeringen vill göra för att underlätta för de svenska mjölkbönderna. Mer nationellt stöd är enligt ministern inte möjligt att skjuta till, utan att bryta mot EU:s ramverk.
Samtidigt kostar det mer att producera när de svenska djurskyddsreglerna är hårda?
– Så är det, Sverige är världsmästare i miljötänk när det gäller djurskydd och att inte använda antibiotika, och den kvaliteten ska vi inte försämra. I stället ska vi verka för att öka exporten och ta betalt för det svenska mervärdet. Det är sådant vi måste lyfta fram mer.
Vildsvinens utbredning är en annan het potatis. Det är något som regeringen försökt stävja genom ett lagförslag om förbud för utfodring under den vegetativa säsongen.
– Men det röstades ned av de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna, så jag kan inte göra något åt det, sade Sven-Erik Bucht innan det var dags att åka vidare mot hotellet i Norrskedika för lunch tillsammans med Östhammars kommunalråd och näringslivschefen Ulf Andersson.