Landsbygd i fokus på Gotland

700 landsbygdsaktivister vallfärdade till Gotland för att besöka lokala eldsjälar och diskutera landsbygdens utveckling.

Per Danielsson är ordförande i Ramhälls bygdegårdsförening. Här visar han hur en gammal "smipust" fungerar.

Per Danielsson är ordförande i Ramhälls bygdegårdsförening. Här visar han hur en gammal "smipust" fungerar.

Foto: Ingela Alm Söderman

Östhammar2016-05-30 08:05

Under den gångna helgen utspelade sig Landsbygdsriksdagen på Gotland, dit drygt 700 landsbygdsaktivister, politiker och tjänstemän rest för att se det lokala engagemanget och diskutera frågor som rör landsbygden. En av dem som reste till Visby var Per Danielsson, ordförande i Ramhälls Bygdesgårds- och hembygdsförening.

– Jag tycker att det har varit våldsamt intressant. Vi har kunnat åka runt och titta på olika aktiviteter på landsbygden här. Det är mycket turistinriktat på Gotland och det är roligt att se vad som pågår, säger han.

Förutom att ha varit ett tillfälle att kunna besöka lokala företag drivna av eldsjälar, har dagarna på Gotland varit fyllda av olika seminarier och paneldebatter, där allt från turism till bredband på landsbygden behandlades. Det senare intresserade Per Danielsson eftersom hans förening jobbar tillsammans med företaget IP Only för fiberläggning i orten.

– Länsstyrelsen har beviljat stöd och vi är på gång nu. På Gotland fick jag möjlighet att prata med IP Onlys chefer och vi kunde klura på tidsplanen. Det var otroligt viktigt att få den kontakten och hela helgen har varit full av intressanta möten och nätverksbyggande.

Med på Landsbygdsriksdagen fanns även representanter från bland annat övriga nordiska länder, Litauen och Skottland. Per Danielsson tyckte att det var slående hur lika deras problem var. Där landsbygdens utveckling hamnar i kläm med städernas.

– Det som förenar alla här är engagemanget för landsbygden. Under bankettmiddagen satt jag med fyra finländare från Vasatrakten som berättade att de efter en lång och envis kamp hade lyckats rädda byskolan ute på en ö i skärgården. Det innebär att den ön kan leva vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om