Läkare som trivs i Östhammar

Trots läkarbristen i Östhammar finns ljusglimtar. En provanställd kirurg och en långtidsvikarierande doktor i immunologi trivs utmärkt på vårdcentralen.

Vill bli fler. Serena Fineschi är internmedicinspecialist och har bland annat varit verksam i Genève och Milano innan hon hamnade i Östhammar. Hamid Khudaidad är utbildad kirurg och kom från Afghanistan till Sverige för tre år sedan.  Nu hoppas de att fler läkare ska söka sig till Östhammars vårdcentral.

Vill bli fler. Serena Fineschi är internmedicinspecialist och har bland annat varit verksam i Genève och Milano innan hon hamnade i Östhammar. Hamid Khudaidad är utbildad kirurg och kom från Afghanistan till Sverige för tre år sedan. Nu hoppas de att fler läkare ska söka sig till Östhammars vårdcentral.

Foto: Tomas Lundin

Östhammar2015-09-23 08:00

Hamid Khudaidad är utbildad kirurg och kom till Sverige för tre år sedan med sin familj. I Afghanistan jobbade han bland annat med ett vaccinationsprogram mot tuberkulos, och det ledde till att han tvingades fly med sin familj. Hustrun är tandläkare och paret har fyra barn.

– Det kom hot, både mot mig och min familj. Alla vet vad det handlar om, säger Hamid Khudaidad som hellre talar om hur bra han trivs i Östhammar än om situationen i hemlandet.

Här har han läst svenska för invandrare och snabbt skaffat sig de språkkunskaper som krävs för att få jobba inom sjukvården.

– Jag känner mig trygg med språket, grammatiken är grunden och det går bra, säger Hamid Khudaidad på klanderfri svenska.

Läs mer: http://www.unt.se/uppland/osthammar/langvarig-brist-pa-lakare-3891383.aspx

Han har också fått sin utbildning och kompetens validerad genom Socialstyrelsen. Under fyra månader har han gått bredvid vårdcentralens fasta allmänläkare utan lön, och från 1 september har Hamid Khudaidad en provanställning som sträcker sig sex månader. Två handledare finns som han kan ringa om det är något han undrar.

– Då kommer de på en gång. Men vi samarbetar med alla i sjukvården, undersköterskor, sjuksköterskor, distriktssköterskor, läkare och specialistläkare. Alla är så snälla och trevliga, säger Hamid Khudaidad som tänker satsa på ett femårigt utbildningspaket för att bli specialistläkare inom allmänmedicin.

På Östhammars vårdcentral jobbar även internmedicinläkaren Serena Fineschi från Italien sedan drygt ett år tillbaka. I bagaget har hon 20 års yrkeserfarenhet och hon har även doktorerat inom immunologi. Innan hon hamnade i Sverige för att jobba i två år på Rudbecklaboratoriet i Uppsala var hon verksam i Genève och Milano. Kärleken förde henne till Östhammar och hennes man jobbar i Forsmark.

– Mitt mål är att bli distriktsläkare, och jag kommer att bli kvar här, säger Serena Fineschi.

Men arbetsbördan är tung eftersom bemanningen haltar. I dag finns fem läkartjänster på Östhammars vårdcentral, och för hälften av tjänsterna saknas egen personal. I stället tvingas vårdcentralen ta in hyrläkare som kommer och går. Serena Fineschi som är mycket kritisk till det svenska hyrläkarsystemet med korta inhopp och ständiga byten.

– Det är helt fel. Hyrläkare följer inte patienterna och kan inte deras historia, de gör ingen uppföljning och samtidigt tjänar de fyra gånger mer än jag. Det borde inte finnas den möjligheten, det är oetiskt.

Systemet med hyrläkare behöver ses över, anser hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Vivianne Macdisi (S) som är oroad över utvecklingen.

– Det är en patientsäkerhetsfråga. Om landstingen inte kommer överens om hur man ska förhålla sig till hyrläkarsystemet kommer omfattningen och lönesättningen bara att växa, genom att landstingen budar över varandra. Det här är en utmaning som SKL (Sveriges kommuner och landsting) håller på att jobba med.

I Östhammar har antalet listade patienter minskat från 6 900 till 6 300 den senaste femårsperioden. Både Serena Fineschi och Hamid Khudaidad tror att situationen kommer att bli mycket bättre om landstinget lyckas anställa tre allmänläkare som nu saknas. De lyfter fram en rad fördelar med att jobba på orten: arbetsmiljön, närheten till naturen, havet och utbudet av idrottsklubbar och aktiviteter. Samt frånvaron av trängsel och att det går att parkera gratis överallt.

– Kollegerna är trevliga, det är gott om plats och arbetsgivaren har gjort allt för att ge oss den utrustning som behövs för att diagnosticera patienterna, säger Serena Fineschi.

Fakta Ont om specialister i allmänmedicin

Det är ont om specialister i allmänmedicin i hela landet, inte minst utanför storstäderna. Medelåldern bland landstingets specialister i allmänmedicin är 53 år, enligt primärvårdens ledningskontor. Som UNT skrivit har landstinget i Uppsala län beslutat att kraftigt utöka antalet utbildningsplatser för att klara av de stundande pensionsavgångarna. På Östhammars vårdcentral har antalet listade patienter minskat under den senaste femårsperioden från 6 900 till 6 300.

Allmänspecialister inom primärvården som jobbar utanför Uppsala får ett så kallat områdestillägg på 8 000 kronor per månad, baserat på heltidsstjänstgöring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!