Lägst arbetslöshet – sämst företagsklimat: "Vi kan mer"

Östhammar har lägst arbetslöshet i länet. Men företagsklimatet är uselt, enligt flera undersökningar. "Vi kan bättre" säger Jacob Spangenberg (C).

Jacob Spangenberg (C) är som högst ansvarige politiker stolt över kommunens låga arbetslöshet men konstaterar att man "inte alls lyckas" när det kommer till företagsklimatet.

Jacob Spangenberg (C) är som högst ansvarige politiker stolt över kommunens låga arbetslöshet men konstaterar att man "inte alls lyckas" när det kommer till företagsklimatet.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-08-28 17:00

Valet 2022

I juli var 4,0 procent av invånarna i Östhammar inskrivna hos Arbetsförmedlingen och 1,9 procent räknades som öppet arbetslösa. Samma siffror för hela länet var 6,3 och 3,2 procent. Östhammar har alltså den lägsta arbetslösheten i länet.

– Otroligt bra, konstaterar Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Vattenfall och kärnkraftverket i Forsmark är en av länets största arbetsgivare med cirka 1 200 anställda.

Han pekar ut som Forsmark, Sandvik och den stora offentliga sektorn som de primära anledningarna till den låga arbetslösheten.

– Som helhet attraherar kommunen många människor.

Spangenberg säger att det finns en stark tradition i kommunen av att arbeta och driva företag. Han framhåller också att befolkningen sommartid växer markant vilket gynnar både turism- och servicebranschen och dagligvaruhandeln.

Östhammars kommun har enligt Jacob Spangenberg varit bra på att möta den privata sektorns behov. Exempelvis genom att deläga Wilhelm Haglunds gymnasium som drivs av Sandvik och genom att stötta Vattenfallsgymnasiet.

– Det är inte många kommuner av vår storlek som har tre gymnasieskolor.

Hur beroende är kommunen av Forsmark och Sandvik?

– Väldigt. Därför är jag glad att det bubblar även på småföretagarsidan. Det är där många av de nya arbetstillfällena skapas.

undefined
På Sandvik i Gimo arbetar cirka 1 400 personer vilket gör Sandvik till Uppsala läns största privata arbetsgivare.

Forsmark har ju svårt att flytta sin verksamhet. Hur rädd är du för att Sandvik ska lägga ned Gimoverken?

– Inte särskilt. Vi har en nära dialog med Sandvik och jag upplever att de är skickliga på att förnya sig och bra på att ta hand om sina talanger, särskilt i Gimo.

Finns det en risk att kommunen glömmer bort de små företagen till förmån för de stora drakarna?

– Det finns alltid en risk. Stora företag får stort inflytande och därför har kommunen ett ansvar att skapa goda förutsättningar för de mindre företagen. Kommunen ansvarar för huvuddelen av myndighetsutövningen gentemot småföretagen.

Men i både Svenskt näringslivs, Sveriges kommuner och regioners och Småföretagarnas riksförbunds rankingar över näringslivs- och företagsklimatet i kommunerna hamnar Östhammar i bottenligan. När det gäller tjänstemännens attityder till företagande och dialogen mellan företag och kommunen rankas Östhammar på plats 287 av 290 kommuner, enligt Svenskt näringsliv.

– Här lyckas vi absolut inte, säger Jacob Spangenberg.

undefined
Enligt Svenskt näringslivs senaste ranking av kommunernas företasklimat landar Östhammar på plats 266 av 290. Enligt Sveriges kommuner och regioner på plats 172 av 189 och enligt Småföretagarnas riksförbund på plats 198 av 290.

Han är kritisk till hur flera av rankingarna görs, att det bland annat inte tas hänsyn till Östhammars förutsättningar som relativt splittrad kommun med fem jämnstora tätorter med många små företag.

– Företagsklimatet upplevs olika i exempelvis Alunda och Österbybruk. Sedan är det här är upplevda känslor som man aldrig kan ta ifrån någon, men vi kan bättre.

Du har tidigare sagt att företagsklimatet upplevs som sämre än vad det egentligen är. Vad gör ni för att ändra på det?

– Vi ska stå för bra, effektiv, enkel och förutsägbar myndighetsutövning. Kommunens medarbetare som möter företagare måste bli snabbare och bättre och samtidigt värna rättssäkerheten och likabehandlingen. Vi ska vara på tårna exempelvis när det gäller att skapa olika typer av utbildningar och se till att infrastrukturen, exempelvis väg 288 och pendlingsmöjligheterna, är goda.

undefined
Andelen företagare av alla sysselsatta i Östhammar var 12 procent år 2020, enligt Företagarna. Snittet för alla länets kommuner var 9 procent.

Varför gör ni inte det då? I fem år har Östhammar rankats lägre än plats 250 av 290 kommuner i Svenskt näringslivs rankning.

– Vi behöver bli mer effektiva, tydligare och träffa fler företag och företagare. Det arbetet har haltat en del, särskilt under pandemin, ska jag villigt erkänna. Vi har haft ett dåligt samspel och måste arbeta mer förtroendeskapande. Vi behöver fortsätta utbilda kommunens medarbetare i de här frågorna.

I flera undersökningar pekar företagen ut kompetensbrist som det främsta tillväxthindret. Få Östhammarsbor har i dag eftergymnasial utbildning.

– Här kan vi göra mer. Trots låg arbetslöshet har vi 300–400 invånare som står utanför arbetsmarknaden. Här är utbildning en viktig nyckel. Vi ska erbjuda bra gymnasieutbildning och yrkeshögskola men vi ska också driva på för bra pendlingsmöjligheter och bygga fler bostäder så att fler kan bosätta sig här.

undefined
Hamnen i Harg växer. SKB har fått godkänt för sina planer på ett slutförvar i Forsmark, Dannemora gruva är tänkt att återöppnas och det planeras för en flygbränslefabrik i kommunen.

Hamnen i Harg växer, Dannemora gruva siktar på återöppning och det planeras för en flygbränslefabrik i Forsmark, varför söker sig företagen hit?

– Vi har förutsättningarna och vi har visat att vi är en bra kommun att verka i. Det finns ett stort intresse att verka här och flytta hit, vår relativa närhet och relativa avstånd attraherar många, säger Jacob Spangenberg.

Arbetslösheten i länet

Andel inskrivna arbetslösa 16–64 år hos Arbetsförmedlingen i juli 2022. Andel öppet arbetslösa som inte ingår i program inom parentes.

Enköping: 6,8 procent (3,2)

Heby: 6,7 procent (3,1)

Håbo: 4,7 procent (2,6)

Knivsta: 4,2 procent (2,2)

Tierp: 7,2 procent (3,6)

Uppsala: 6,6 procent (3,5)

Älvkarleby: 7,7 procent (3,4)

Östhammar: 4,0 procent (1,9)

Uppsala län: 6,3 procent (3,2)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!