Läger för diabetessjuka barn i Sandika
Surfingbrädan fick 10-årige Anton Olsson att åka på läger till Sandika den här sommaren också.
Fr v Mikael Almsjö-Wallin, Anton Olsson, Sebastian Melander och Daniel Sånglöf har diabetes och är på läger i Sandika hela den här veckan.
Foto: Christer Bergström
Till det yttre verkar lägret i Sandika vara vilket läger vilket som helst. Barnen är pigga och glada och sjuder av liv och på dagarna står typiska lägerpunkter på programmet som lek, fiske och idrott, bad, surfing och utflykter.
Men skrapar man på ytan märker man snart att det här lägret skiljer sig något mot andra barnläger. Bland lägerpersonalen finns förstås kökspersonal och fritidsledare - men även ett diabetesteam från Akademiska sjukhusets barnsjukhus i Uppsala av diabetesläkare, två diabetessjuksköterskor och en dietist.
Diabetesläkaren Ingemar Swenne har varit med på diabeteslägret i Sandika varje år sedan det startades år 1995.
- En grundidé med lägret är att vi lär känna våra patienter bättre. Alla som är med på lägret är nämligen patienter på Akademiska barnsjukhus. Vi lär samtidigt känna barnens föräldrar bättre; ja, det här är vår chans att ta hand om barnen på samma sätt som deras föräldrar. Ett nära och bra samarbete är viktigt i behandlingen och på lägret får vi praktisera de råd vi ger på barnsjukhuset, säger Ingemar Swenne.
Maria Berger, 21 år, har barn- och ungdomsdiabetes och var med på lägret flera somrar som barn. Nu är hon med som ledare.
- Jag älskar lägret och själv fick jag vänner för livet här, säger hon på väg ner mot bryggan där några av deltagarna vill prova fiskelyckan.
Anton som är här för andra året får träffa andra barn i samma situation. Han liksom de övriga barnen har blocksockermätare och druvsocker nära till hands i en liten väska fäst runt magen. Om blodsockret blir lågt måste han ta druvsocker och det som kanske mest skiljer lägret mot ett annat är att här hålls det på mattiderna. Maten ska serveras "nu" och inte "om ett tag" och måltiderna är täta och regelbundna.
- Det vanliga är att barnen tar sex sprutor om dagen. Det gäller att hela tiden hålla uppsikt över sin blodsockerhalt, äta rätt och tillföra insulin när det behövs, säger Ingemar Swenne.
Antalet fall av barndiabetes i Sverige ökar. Omkring 700 barn och ungdomar insjuknar i diabetes i landet varje år. På 1970-talet var siffran mellan 400 och 500. Det är en 50-procentig ökning nu mot då. Akademiska barnsjukhuset har 260 patienter inskrivna som är i åldrarna 0-18 år.
- Samtidigt som diabetes bland unga ökar har vi i stort sett samma diabetesteam på Akademiska nu som tidigare, bortsett en halv ny tjänst diabetessjukskörterska som skapats. Vi behöver mer resurser, då skulle vi kunna jobba mer med uppsökande verksamhet på daghem, förskolor och skolor, säger Ingemar Swenne.
Lägret arrangeras av Akademiska sjukhuset i Uppsala och Lions Upplandsdistrikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!