Kvinnojour vill ha skärpt lag

I en tid då kvinnomisshandeln ökar vill kvinnojouren Freja i Östhammar att lagen skärps rejält.

Barnombudsmannen Gun Johansson föreläste bland annat om konventionen om barnets rättigheter.

Barnombudsmannen Gun Johansson föreläste bland annat om konventionen om barnets rättigheter.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2007-10-26 18:43
De män som döms för kvinnofridskränkning bör få alternativ behandling för sitt våldsbeteende i minst ett år. Dessutom bör gärningsmännen ha fotboja minst ett år efter frisläppandet.
- Det saknas fortfarande bra skydd för kvinnor och barn som drabbas av män som kränker och misshandlar kvinnor och barn i nära relation, säger Kristina Forsberg, ordförande för Freja i Östhammar.

Hon anser att brottsoffren i dag lämnas utan effektiv stöd medan gärningsmännen på ett oavsiktligt sätt skyddas av lagar och byråkrati. Hon önskar att fokus tas bort på kvinnan och barnen:
- Det är ju mannen som är problemet, säger hon.
Freja har tillsammans med Östhammars kommun vänt sig till regeringen med kravet om att gärningsmän i dessa fall döms till så kallad ATV-behandling och att de ska ha fotboja minst ett år efter frisläppandet. ATV står för alternativ till våld och är en norsk metod som syftar till att hjälpa män att ta itu med det våld de utövar.
- Lagen i dag har många luckor, den straffar mannen kortsiktigt och ger ingen vård för deras beteende. En frisläppt man på jakt efter sin tidigare partner eller en ny relation; då vet vi att det blir ytterligare en kvinna som blir utsatt, säger hon.

Nu har regeringen svarat.
- Svaret från justitiedepartementet är luddigt och i tackform för att vi uppmärksammat problemet. Justitiedepartementet säger att det är en prioriterad fråga för regeringen, att de till socialtjänsten gett stöd till dessa kvinnor, säger Kristina Forsberg.
Vid Frejas medlemsmöte i Östhammars missionskyrka på onsdagskvällen, där länsbarnombudsmannen Gun Johansson deltog, visade även hon sitt stöd till Frejas förslag.
Marie Axelsson vid justitiedepartementet förklarar att regeringen kommer att vidta flera olika åtgärder:
- Från den första juli i år har nya regler trätt i kraft så att socialtjänstens ansvar för stöd till våldsutsatta kvinnor har förtydligats. Regeringen avser också att ta fram en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, förklarar hon och fortsätter:
- När det gäller skydd av personer som utsätts för brott vid upprepade tillfällen så arbetar för närvarande den så kallade Stalkningsutredningen med dessa frågor. Utredningen tittar på om det går att förbättra användningen av besöksförbud och lämna förslag på rättslig reglering som medger att besöksförbud kan kontrolleras med elektronisk övervakning.

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast september nästa år. Justitiedepartement hänvisar till andra metoder än ATV, till exempel IDAP som används för vuxna män som använt hot, våld eller annat kontrollerat beteende mot sin kvinnliga partner, eller före detta partner.
ATV-metoden har ett familjeperspektiv. Den innebär inte enbart att mannen får behandling utan även partner och barn som är drabbade.
ATV har behandlat tusentals män sedan 20 år tillbaka och metoden har visat sig vara mycket framgångsrik.
Som första kommun i Sverige har Täby valt att starta en ATV-mottagning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om