Blev utsatt i duschen – av anställd i hemtjänsten

En kvinna i Östhammars kommun utsätts för ett sexuellt övergrepp en anställd i hemtjänsten. Trots detaljerade uppgifter om övergreppet dröjer det en månad innan den anställde stängs av.

Östhammars kommun vill inte lämna ut några handlingar om händelsen på grund av sekretess.

Östhammars kommun vill inte lämna ut några handlingar om händelsen på grund av sekretess.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2024-12-16 16:30

Det är en kväll förra året. Den hemtjänstanställde kommer hem till kvinnan för att hjälpa henne att duscha.

När underlivet ska tvättas agerar den anställde på ett sätt som kvinnan upplever som en våldtäkt. Den anställde frågar också flera gånger om det "känns skönt".

I efterhand berättar kvinnan att hon ville slå den anställde, men där och då vågar hon inte säga stopp.

Dagen efter ringer den utsatta kvinnan till kommunen. Hon är ledsen och uppriven, känner sig illa till mods. Hon har smärtor i underlivet och känner att personalen har förgripit sig på henne.

– Vi får inte kommentera eller bekräfta uppgifter kring det enskilda fallet med hänsyn till sekretess, säger socialchef Lina Edlund.

undefined
Lina Edlund, socialchef i Östhammars kommun, säger att hon inte kan uttala sig om några detaljer i det enskilda fallet på grund av sekretess.

UNT har begärt ut all dokumentation om händelsen från Östhammars kommun. Men kommunen vill inte lämna ut några handlingar alls.

I april i år anmäler kommunen händelsen enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Via den myndigheten har UNT kunnat få ut handlingar som kommunen inte vill lämna ut. På så sätt har vi kunnat kartlägga händelsen:

Tre dagar dröjer det, från att kvinnan berättar vad som hänt, till att hon blir uppringd av enhetschefen för hemtjänstområdet. I telefonsamtalet klargör den utsatta kvinnan att hon inte vill att den anställde ska komma tillbaka till henne igen. 

Chefen frågar om kvinnan vill polisanmäla, men kvinnan säger nej. Efter det här samtalet bestämmer kommunen att den anställde inte ska planeras in för några fler besök hos kvinnan. Men i övrigt fortsätter personen jobba som vanligt.

Ytterligare en vecka går. Av dokumentationen som kommunen lämnat till Ivo framgår att chefen först nu pratar med den anställde. Enligt enhetschefens anteckningar "klargör" den anställde "tydligt" att det aldrig fanns något sexuellt uppsåt. Frågan om "det kändes skönt" ställdes för att säkerställa att kvinnan inte fick ont.

Det går ytterligare fem dagar. Nu har enhetschefen ett nytt telefonsamtal med den utsatta kvinnan. Chefen önskar att få komma hem till henne och prata om händelsen, men det säger kvinnan att hon inte orkar. Hon ska återkomma när hon är mer redo.

undefined
En anställd inom hemtjänsten ska ha kommit hem till kvinnan en kväll i september. I efterhand har kvinnan berättat att hon blev utsatt för ett övegrepp som kan liknas med våldtäkt.

Två veckor går. Kvinnan anförtror sig nu till en annan anställd i hemtjänsten och berättar fler detaljer om övergreppet den där septemberkvällen.

Vid det här laget har det gått precis en månad sedan händelsen ägde rum. Trots att kvinnan redan flera gånger berättat om övergreppet, de smärtor hon upplevt till följd av det och att hon mått dåligt är det först nu enhetschefen skriver i sina anteckningar att "det kan handla om ett sexuellt övergrepp"

Och det är först nu som kommunen beslutar att stänga av den anställde med omedelbar verkan i väntan på fortsatt utredning.

Efter ytterligare en vecka gör chefen sitt första hembesök hos den utsatta kvinnan. Kvinnan beskriver nu det hon blivit utsatt för som en våldtäkt. Hon mår fortfarande väldigt dåligt men vill inte polisanmäla, trots påtryckning från chefen.

Kommunen svarar inte på UNT:s frågor om den anställde fortfarande jobbar kvar. Av handlingarna framåt att den anställde någon gång efter händelsen blev omplacerad. Då fick personen inte fortsätta jobba med det som kallas personlig omvårdnad utan enbart med service som städning och handling. Om det fortfarande är så än i dag – får vi inte veta.

Ansvarig chef säger inte ens om kommunen själva har polisanmält händelsen. När UNT kontaktar polisen uppger de att det inte finns några anmälningar om sexuella övergrepp i det aktuella området, vid den aktuella tidpunkten.

– Vår prioritet är alltid att säkerställa trygghet för både brukare och medarbetare, samtidigt som vi följer regelverket. I dessa situationer krävs ibland ytterligare utredning innan arbetsgivaren kan fatta ett slutgiltigt beslut, säger socialchef Lina Edlund.

undefined
Enligt socialchef Lina Edlund är kommunens uppgift att säkerställa trygghet för alla brukare.

Varför dröjer det en månad innan den anställde stängs av?

– Sekretesslagen är till för att skydda den enskilde och säkerställa rättssäkerhet. Därför får vi inte ge detaljer om händelseförlopp, bedömningar eller beslut i detta fall. 

Lina Edlund säger att kommunen måste agera om de får kännedom om situationer som kan innebära fara för brukare eller personal. I det här fallet dröjde det sju månader innan kommunen gjorde sin lex Sarah-anmälan.

– Generellt kan jag säga att en utredning kan ta olika lång tid beroende på vad som framkommer under dess gång. Nya uppgifter eller komplexa omständigheter kan påverka tidslinjen, och det är viktigt att vi som myndighet hanterar alla moment noggrant och i enlighet med gällande lagar och rutiner, säger Lina Edlund.

I utredningen skriver kommunen att den anställde inte "uppfattade signaler" från kvinnan om att det som hände i duschen upplevdes som ett övergrepp. Kommunen konstaterar att en bidragande orsak till den "olyckliga dialogen" kan ha varit att den anställde inte har svenska som förstaspråk.

I början av november i år avslutade Ivo tillsynsärendet. Myndigheten bedömde att kommunen hade fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet. Kommunen har enligt Ivo vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen. Det kommunen sagt att man har gjort är att man ska införa språkombud för att stödja medarbetare som är i behov av språkstöd.

Enligt kommunens uppgifter till Ivo har den utsatta kvinnan fått uppföljande hembesök av flera chefer. Hon ska då ha sagt att omsorgen nu är god och hon känner sig trygg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!